Jdi na obsah Jdi na menu
 


Test inteligence

22. 3. 2020

Test inteligence

  

    Inteligence znamená schopnost poučit se ze svých vlastních chyb. Díky souběhu nepříznivých okolností máme vzácnou příležitost změřit stupeň inteligence institucí Evropské unie. Stačí porovnat reakce na migrační krizi před pěti lety s reakcemi na současnou krizi pandemickou.

   Nástup migrační krize ve druhé polovině roku 2014 Evropská unie dlouho ani nezaznamenala. Bylo krátce po volbách, a tak se řešilo obsazování čelných funkcí a míst předsedů různých frakcí a výborů. Stále platilo sdělení Komise ze 4. května 2011, že v případě kritické situace bude třeba něco vymyslet.

   Když byl letos ve stejné nástupní fázi koronavirus, věnoval se předseda europarlamentu, Ital David Sassoli, velice energicky zásadní problematice vlaječek národních států na stolcích europoslanců.

    Evropa byla zaplavena migranty v létě 2015. Protože do té doby nikdo nic nevymyslel, postupoval každý stát na vlastní pěst. Oficiální tón udávalo Německo. Základem politiky Angely Merkelové bylo nedělat žádná protiopatření, pouze kárat ty, kteří se pokusili hledat řešení.

   V situaci naprostého chaosu Jean Claude Juncker, předseda Komise, ve své zprávě o stavu Evropské unie dne 9. září 2015 oznámil, že nastal čas postavit se problémům čelem a začít energicky jednat. Až do konce svého mandátu o čtyři roky později neudělal nic víc. Omezil se na výčitky zemím, které se snažily řešit problém vlastními silami, a vyzýval k solidaritě mezi členy Unie.

   Přesně v tomto stadiu se nalézáme dnes. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová nepřišla s jediným rozumným návrhem, co dělat. O to hlasitěji kritizuje země, které se snaží uzavíráním hranic zpomalit šíření nákazy. Vadí ji, že to narušuje životní rytmus a omezuje obchodování. Zároveň prohlásila, že časem připraví společnou unijní strategii. Máme se na co těšit, neboť ve věci migrace se na takové společné strategii pracuje neúspěšně už pátým rokem.

   Jedinou reálnou akcí, ve které se činitelé EU v souvislosti s migrační krizí angažovali, byly jejich demonstrativní návštěvy utečeneckých  táborů. Pokud je náš odhad jejich inteligence správný, uvidíme je již brzy procházet se demonstrativně bez roušek nemocnicemi, kde se bojuje o lidské životy.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář