Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mongolsko nahradí Ukrajinu v roli hlavního přepravce ruského plynu

Mongolsko nahradí Ukrajinu v roli hlavního přepravce ruského plynu

Ljubov Stěpušova

15. listopadu 2021

Gazprom se usilovně snaží rozšiřovat se v asijsko-pacifickém regionu. Mongolsko je spojenec Ruska a zaslouží si stát se přepravcem plynu mezi RF a Čínou. Mongolsko nahradí Ukrajinu v roli hlavního přepravce ruského plynu.

Gazprom zahájí výstavbu plynovodu přes Mongolsko

Tento týden Gazprom nadále odmítá prodávat plyn na své spotové platformě. Zřejmě se rozhodl posilovat alternativní cesty pro prodej plynu, a to i přes Mongolsko. Místopředseda mongolské vády Sainbuyangin Amarsaihan uvedl, že výstavba 960 kilometrů dlouhé trasy plynovodu Sojuz Vostok z Ruska přes Mongolsko do Číny bude zahájena v roce 2024.

Jakmile bude ukončena studie proveditelnosti uzavřou zřejmě vlády všech tří zemí dohodu o regulaci tarifů a cen. Plynovod Sojuz Vostok je prodloužením ruského plynovodu Síla Sibiře 2, jehož exportní kapacita může být vyšší až přes 1,8krát než Síla Sibiře 1.

Na ruské regiony není zapomenuto

Plynovod přes Mongolsko povede z Jamalu do Tomsku, Krasnojarsku, Irkutsku, Ulan-Ude a poté do Ulanbátaru. Po trase bude plynofikovat města a vesnice Východní Sibiře. Plyn by byl dodáván rovnou do severovýchodní Číny, například do pekingské aglomerace. Povede stepí, což bude znamenat nižší náklady na vybudování a rychlejší stavbu. Výhodou je i možnost využít již hotovou infrastrukturu podél transmongolské železnice a silnice Altanbulag-Erin.

Potrubí může mít kapacitu 50 miliard kubíků za rok.

Splní se přání Mongolska být potřebné pro Rusko i Čínu

Mongolsko si 20 let přálo výstavbu plynovodu. Takto bude inkasovat platby za tranzit. Transportem 38 miliard kubíků plynu za rok může získat přibližně 1 miliardu USD. Vytvoří se nová pracovní místa (asi 5 tisíc) a jedno pracovní místo v plynárenství vytvoří čtyři až šest pracovních míst v dalších odvětvích. Bude také o více než 90 procent menší znečištění ovzduší v Suchbátaru, Darhanu, Ulanbátaru a Sainšandu. Čeká se, že plynovod bude uveden do provozu v roce 2026 až 2027.

Evropa a ukrajinský tranzit se dostanou až na druhé místo

Čína bude zvyšovat spotřebu plynu a postupně snižovat topení uhlím v tepelných elektrárnách. Je největším dovozcem plynu. V první polovině letošního roku se tam zvýšila spotřeba zemního plynu o 15,5 procenta a dovoz narostl o 23,8 procenta. Znamená to, že by měla spotřeba plynu v Číně dosáhnout koncem letošního roku 360 miliard kubíků. Generální ředitel Gazpromu uvedl, že má být dovezeno 160 mld. kubíků. Předpokládá, že k roku 2030 dosáhne dovoz zemního plynu do Číny 300 miliard kubíků za rok. V porovnání s dovozem zemního plynu z RF do Evropy, kdy se jednalo v nejlepších letech o přibližně 200 miliard kubíků za rok, je to podstatně více.

Za podmínek soustavného vyhrožování EU a USA Rusku sankcemi na společné projekty s Německem, nevyjímaje uzavření SP-2, bude se Gazprom chtít obrátit na asijsko-pacifický region. Mongolsko je spojenec Ruska a zaslouží si být transportním mostem mezi RF a ČLR.

Převzato z Pravda.ru