Jdi na obsah Jdi na menu
 


Welt: Merkelová žádá evropské země, aby předaly svoji suverenitu EU!

 
 
 
Angela Merkelová přednesla řeč o potřebě poskytnout Evropské unii v budoucnosti více pravomocí, uvedl německý deník Die Welt. Je zřejmé, že se kritikům EU zježí vlasy.
23. listopadu 2018 - 04:20
 
Zejména kancléř zdůraznila, že evropské země by měly být připraveny svěřit svoji svrchovanost zájmům EU, i když organizovaně a po schválení národními parlamenty.
 
Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron se shodují v tom, že EU by měla v budoucnu získat více pravomocí, což vyžaduje ústupky od svých členských zemí, napsal německý deník Die Welt.
 
Macronovi se muselo toto prohlášení obzvláštně líbit: Angela Merkelová mluvila ve prospěch převodu národní suverenity evropských zemí na Evropskou unii, poznamenal list.
 
„Národní státy musí dnes - myslím, že závazně - být připraveny vzdát se své svrchovanosti," uvedla ve středu Merkelová na setkání Nadace Konrada Adenauera na akci "Parlamentarismus mezi globalizací a národní suverenitou".
 
Merkelová: Kdo je proti paktu OSN o migrantech, je čistý nacionalista!
 
Podle Merkelové by se ovšem mělo stát „organizovaným způsobem". Státy by měly být vždy odpovědné za takové dohody a rozhodnutí musí být nejdříve učiněno tím či oním národním parlamentem.
 
Jak deník připomněl, dříve německá kancléřka vystoupila v Bundestagu, a varovala před nacionalismem v souvislosti s kontroverzní imigrační smlouvou OSN. Podle Merkelové někteří „věří, že se sami mohou se vším mohou vypořádat sami a měli by myslet jen na sebe. To je čistý nacionalismus. To není vlastenectví. Patriotismus je, když se ostatní podílejí na zájmu Německa a akceptují situace, které prospívají všem."
 
V neděli přednesl francouzský prezident Emmanuel Macron projev v Bundestagu a rovněž požadoval „větší Evropu" a viditelnější převod národních suverenit na Evropskou unii. Podle něj by každá země měla společně s dalšími státy možnost rozhodovat o zahraniční politice, rozvojové politice a problematice migrace, napsal Die Welt.
 
(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)