Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko uspořádá USA vojenské vytlačování v případě nesplnění jeho podmínek ohledně NATO

Rusko uspořádá USA vojenské vytlačování v případě nesplnění jeho podmínek ohledně NATO

Rusko bude vytlačovat USA po celém světě v případě jejich odmítnutí podmínek pro bezpečnost a nerozšiřování NATO. To prohlásil politolog Rostislav Iščenko.

První etapa rozhovorů mezi Ruskem a NATO v čele s USA, které odstartovaly v lednu, je “očichání” se stran navzájem, domnívá se expert. Každá ze stran oznámila svou pozici ohledně požadavků a je, pravděpodobně, připravena zříci se části podmínek. Vyhlídky rozhovorů závisí podle názoru Iščenka na možnosti kompromisu. Pokud však Západ odmítne  podmínky, které Rusko považuje za  kriticky důležité, nebo jednostranně zmaří vyjednávání, odpověď Moskvy bude maximálně tvrdá.

Politolog připomněl, že prezident RF Vladimír Putin a ministr zahraničí RF Sergej Lavrov upozorňovali USA na vojensko-technická odvetná opatření. Iščenko zdůrazňuje, že nejde o hrozbu útoku na Spojené státy, ale o obhajování ruských zájmů v rámci celé zeměkoule. Za podmínek, kdy má RF poprvé v historii vojenskostrategickou převahu nad všemi zeměmi světa, je tento scénář pro Američany krajně nebezpečný.

“Není to válka – neříkáme USA, že je napadneme. Jednoduše to znamená, že v blízkém i vzdáleném zahraničí, po celém světě nebudeme vyjednávat, ale prostě tvrdě hájit své pozice, včetně prostřednictvím ozbrojených sil. A ruské ozbrojené síly jsou dnes nejlepší ve světě. Nejsou tak velké, nevystačí na celý svět, ale jsou nejlepší. A Američané, kteří odevšad utíkají, protože nebyli s to pomocí ozbrojených sil vyřešit své problémy, to dobře chápou”, řekl Iščenko.

Kvůli novým strategickým možnostem Ruska jsou USA v situaci volby mezi špatnou a velmi špatnou variantou. Politolog se domnívá, že v případě ztroskotání rozhovorů s RF bude se Washington muset smířit s postupnou ztrátou globálního vlivu, zejména tam, kde má Moskva své zájmy, nebo provokovat rozsáhlý konflikt bez šancí na úspěch.

“Chápou, co je jim naznačováno. Máte dvě varianty: buď vás budeme odevšad vytlačovat, nebo budete muset začít atomovou válku v podmínkách, kdy má Rusko svůj jaderný potenciál obměněn skoro na 100%, kdy v Rusku existují i významné ochranné prostředky a prostředky útoku, před nimiž vaše ochranné prostředky nemohou nezachránit. Sem přiletí méně, a k vám přiletí víc. Vybírejte. Rozhodujte, co je pro vás zajímavé”, vysvětlil Iščenko na YouTube kanálu serveru Ukrajina.ru.

Podle názoru expertů se Západ nezřekne myšlenky na vtahování Ukrajiny do NATO, nehledě na podmínky Ruska. Vyjednávání v takových podmínkách jsou potřebná, aby byl další postup vnímán všemi stranami jako legitimní, domnívají se vojenští analytici.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://rueconomics.ru/560224-ishenko-rossiya-ustroit-ssha-voennoe-vytesnenie-v-sluchae-nevypolneniya-ee-uslovii-po-nato