Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pamětní deska paní Hany Benešové není na svém místě

V květnu r. 2005 byl na Loretánském náměstí v Praze slavnostně odhalen pomník prezidenta Edvarda Beneše. Při té příležitosti došlo i k odhalení pamětní desky paní Hany Benešové na domě, v kterém dlouhodobě bydlela. Je také na Loretánském náměstí.

Zatímco pomník pana prezidenta Beneše je stále na svém místě, pamětní deska paní H. Benešové byla "odborně sundána" v r. 2012. Důvodem byly údajné opravy fasády na domě. V nedávných dnech jsem navštívil Loretánské náměstí, zastavil jsem se na chvíli u pomníku pana prezidenta Budovatele, abych uctil jeho památku, a pak jsem se vydal hledat pamětní desku jeho manželky Hany. Samozřejmě, již jako dříve několikrát, nebyla na původním místě.

Svého času jsme napsali tehdejšímu starostovi městské části Praha 1, panu Lomeckému, a porosili jsme ho, aby v době 100. výročí republiky se mohl zasadit o to, aby pamětní deska se k 28. říjnu 2018 vrátila tam, kam patří. Nestalo se tak! Již je to asi 6 let, co se údajně provádějí práce na fasádě, které údajně znemožňují vrácení pamětní desky manželky pana prezidenta na původní místo.

Zdá se nám, že někdo zde hraje podivnou hru. Ostatně posuďte sami. Od května r. 2005 do r. 2012 byla pamětní deska na původním místě. Týž rok byla "odborně sundána" a od té doby leží kdesi v "úschově". Pokud to bude trvat ještě nějakou dobu, pak doba, co pamětní deska byla ke shlédnutí na svém místě, bude již kratší ve srovnání s dobou, kdy deska je v odborné péči. A to je jistě velmi špatná zpráva.

Dr. O. Tuleškov