Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodující noc pro východní Ukrajinu?

Rozhodující noc pro východní Ukrajinu?

Neúspěch informační kampaně zaměřené na vyvolání ozbrojeného konfliktu na východní Ukrajině ve dnech 15. až 16.února nepřivedl ukrajinský režim a jeho mecenáše k rozumu.

18. února 2022 - 09:01

 

Od noci na 16. února ostřelování DPR a LPR ze strany UAF prudce zesílilo. Odpoledne 17. února dosáhla frekvence útoků intenzity let 2014-2015.

 

Dělostřelectvo UAF provedlo 18 masivních útoků na území Doněcké lidové republiky (DPR). Například při jednom z těchto útoků na vesnici Šachty Izotov bylo vypáleno 16 min z 82mm minometu. Celkem bylo vypáleno asi 300 ran z těžkého dělostřelectva a minometů.

 

Například v Luhanské lidové republice (LPR) byly během jedné hodiny zaznamenány následující útoky:

  • v 19.55 hod. Katerinovka – Molodežnoje: AGS-17 (8 ran);
  • ve 20:15 Zolotoje 4 – Zolotoje 5: ATGM (2 rány), SPG-9 (3 rány);
  • ve 20:35 Gejevka – Slavjanoserbsk: AGS-17 ( 25 ran);
  • ve 21:10 Krym – Sokolniki: SPG-9 (4 výstřely), těžký kulomet.
  • V noci na 18. února ostřelování zesílilo. Tato noc se může stát rozhodující.

 

Podle některých posledních zpráv byla vyhlášena úplná evakuace z vesnice Alexandrovka u Doněcka. Všichni civilisté dostali rozkaz opustit vesnici.

 

 V noci na 18. února boje pokračovaly téměř na všech frontových liniích: Doněck, Gorlovka, Debalceve-Svetlodarsk, Pervomajskaoe, západní část Bachmutské magistrály.

 

Tanky a těžké dělostřelectvo UAF zahájily své pokusy prorazit obranné pozice u vesnice Nikolajevka.

 

Asi v 1:00 místního času byla mobilní síť v některých předních oblastech pod kontrolou UAF přerušena.

 

OBSE zaznamenala četné ostřelování ze strany UAF podél předních linií. Náměstek generálního tajemníka OSN uvedl, že současná eskalace je největší od roku 2014.

 

Západní MSM nadále eskaluje situaci vydáváním barevně stylizovaných map ukazujících způsoby ruské invaze na území Ukrajiny.

 

Bílý dům ohlašuje „bezprostřední ruskou invazi na Ukrajinu“.

 

Vše se může zdát logické. Situace na frontě se výrazně vyhrotila, Rusko odpovědělo, že není spokojeno s reakcí USA na návrh bezpečnostních záruk v Evropě. Ale základní fakta jsou taková, že všechny útoky na civilní objekty 17. února provedly ozbrojené síly Ukrajiny.

Na druhou stranu, ráno 17. února, Kyjev zveřejnil falešná videa a fotografie, které údajně ukazovaly, že granát vypálený militanty LPR zasáhl mateřskou školu ve Stanycii Luhanska.

 

O několik hodin později byla tato tvrzení odhalena objektivní geoanalýzou, která umožnila vypočítat dráhu střely a odhalila, že výstřel byl proveden z území pod kontrolou Kyjeva, zejména z místa nasazení UAF. 79. brigády. Podezřelé je také to, že okna nebyla rozbitá.

 

Odpoledne 17. února LPR oznámila příjezd západních novinářů do Kyjevem kontrolované části Donbasu, aby poskytli „informační podporu útočné operaci UAF“. Podle stejného schématu, které se Západ pokusil uplatnit v roce 2008 v Gruzii, mají zahraniční novináři v oblasti Donbasu za úkol „správným“ způsobem pokrývat ukrajinskou ofenzivu na území republik.

 

Ve stejné době se významná část ruských vojenských sil, které prováděly vojenská cvičení v západních oblastech Ruska, vrátila na své stálé místo v jiných ruských regionech, včetně Sibiře a Dálného východu.

 

Zřejmě právě stažení části ruských jednotek ze západu země, včetně Krymu, spustilo agresivní akce kyjevského režimu.

 

Kyjev se domníval, že Rusko prokázalo slabost tváří v tvář Spojeným státům a jejich spojencům, a nyní existuje jedinečná šance vyřešit několik ukrajinských problémů najednou vojenskými metodami. Přitom nezáleží na tom, zda vojenské štěstí bude při bojích na východě země na straně Kyjeva.

 

Kyjevský režim se za cenu tisíců životů Ukrajinců, jak občanů Ukrajiny, tak obyvatel DLR/LPR, snaží udržet americkou frontu v chodu, získat novou mnohamiliardovou finanční podporu od Spojených států a zemí NATO, zabít co nejvíce civilistů v DPR/LPR a odvést pozornost vlastních občanů a vojenského personálu od katastrofální socioekonomické situace v zemi.

 

Nezáleží na tom, jaký je konečný výsledek. V každém případě propagandistická mašinérie MSM ukáže obrázek, který kyjevský režim a jejich zámořští mecenáši potřebují.

 

Bonusem pro Zelenského bude, že obětováním své země zajistí zaručenou smrt „nejvášnivějších“ vojáků ukrajinské armády, kteří by klidně mohli obrátit své bajonety proti němu. Významnou část motivovaných vojáků UAF, kteří jsou v současnosti nasazeni na východě země, tvoří nacionalističtí extremisté ze západních regionů. V ukrajinském vnitropolitickém solitéru jsou to právě oni, kdo představuje nebezpečnou hrozbu pro vládu Zelenského.

 

Ukrajinská válka je bohužel nevyhnutelná, poslední neznámou jsou datum a následky pro Evropu.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)