Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přijde zvrat - Slabá ukrajinská obrana pomáhá ruskému postupu

Přijde zvrat - Slabá ukrajinská obrana pomáhá ruskému postupu

Ruské síly pokračují v malých, ale rychlých ziscích v okolí východoukrajinského města Avdijivka, což je částečně dáno ubývajícím ukrajinským střelivem a klesající západní pomocí.

Ilustračí foto

5. března 2024 - 07:03

 

Dalším důvodem postupu vojsk Kremlu v oblasti jsou však slabé ukrajinské obranné pozice. Západně od Avdijivky, kterou Ukrajina snaží bránit, se nachází roztroušené, primitivní zákopy, podle přezkumu snímků od Planet Labs, komerční satelitní společnosti. Těmto zákopům chybí mnohé dodatečné opevnění, které by mohlo pomoci zpomalit ruské tanky a bránit hlavní silnice a důležitý terén.


Avdijivka se stala místem tvrdého střetu během posledních devíti měsíců, vynořující se jako jedna z nejkrvavějších bitev války. Když Rusko město dobylo 17. února, svůj první významný zisk od minulého máje, ukrajinská armáda tvrdila, že si zajistila obranné linie mimo město.

Ale ruské jednotky dobyly tři vesnice na západ od Avdijivky během týdne, a minimálně o jednu další se stále bojuje. Satelitní snímky na ukázané škále jsou široce dostupné. Američtí představitelé soukromě uvedli, že je znepokojující, že Ukrajina si nevylepšila obranné linie dříve nebo lépe, a že nyní může čelit následkům, když ruské jednotky postupují pomalu, ale jistě dále za Avdijivku.

Britská vojenská rozvědka uvedla ve čtvrtek, že ruské síly postoupily za poslední dva týdny přibližně o šest kilometrů od centra Avdijivky, což je malý, ale neobvykle rychlý postup ve srovnání s předchozími ofenzivními operacemi, píše The New York Times.

Ukrajinští velitelé měli dost času na přípravu obrany mimo Avdijivku. Oblast je pod útokem od roku 2014 a Ukrajina ji má v nejistém držení od doby, co Rusko zahájilo svou plnohodnotnou invazi před dvěma lety.

Ale ukrajinská obrana mimo Avdijivku ukazuje primitivní zemní opevnění, často s propojeným zákopem pro pěchotní jednotky, aby dosáhly palebných pozic nejblíže nepříteli, ale málo co jiného.

Nedostatek robustních ukrajinských opevnění v oblasti je obzvláště nápadný ve srovnání s pevnými ruskými obrannými pozicemi, které zmařily kyjevské pokusy o postup minulé léto během ukrajinské protiofenzivy, která nakonec selhala.

Ruská opevnění mimo jižní vesnici Verbovoje, kterou se Ukrajina pokusila a neúspěšně dobýt na podzim, ukazují zcela odlišný obrázek.

Na rozdíl od špatně opevněných vesnic, které se ruské síly snaží dobýt mimo Avdijivku, Verbovoje má koncentrický kruh opevnění. Začíná to zákopem dost širokým na to, aby zadržel postupující tanky a obrněná vozidla, následovaný sítí betonových překážek známých jako dračí zuby — také používaných k zastavení vozidel — a nakonec rozlehlým zákopem pro pěchotu.

Satelitní snímky z února ukazují vícevrstvou ruskou obranu na západ od Verbove, s tisíci kráterů od granátů viditelnými na okolních polích. Toto srovnání naznačuje významný rozdíl ve strategii opevnění obou stran, což má zásadní dopad na průběh konfliktu.

 

Zatímco Ukrajina čelí výzvám v posílení své obrany mimo Avdijivku, ruská taktika a opevnění představují silnou překážku pro jakékoli protiútoky. Tato situace zdůrazňuje složitost vojenského plánování a potřebu adaptace na dynamicky se měnící podmínky na bojišti.

Existuje mnoho možných důvodů pro zjevný nedostatek obrany na straně Ukrajiny.

Ukrajinští úředníci se možná příliš zaměřili na ofenzivní operace v loňském roce, aby více věnovali potřebné zdroje na výstavbu vícevrstvých zákopů a protitankových překážek, které ruští inženýři postavili od konce roku 2022 na jihu země, uvedli američtí představitelé a vojenští experti.

„Kdo to bral vážně a kdo to považoval za možnost - protože je to velmi nákladná záležitost - výstavba obranných linií? Nikdo,“ řekl Sergej Grabskij, vysloužilý plukovník ukrajinské armády, poznamenávaje, že Ukrajina měla tehdy málo prostředků na rozdávání.

Mohla zde hrát roli také psychologická složka, uvedli američtí představitelé. Pokud by ukrajinské jednotky intenzivně zaminovávaly určité oblasti, aby ztížily ruský postup, bylo by to tiché přiznání, že je nepravděpodobné, že by v téže oblasti v budoucnu prováděly ofenzivní operace. V podstatě by tímto území nechali ruské armádě, řekli představitelé.

Zatímco Moskva začala budovat obranné linie na jihu více než půl roku před kyjevskou protiofenzívou, Ukrajina se zdá, že plány na nové opevnění začala připravovat teprve před třemi měsíci, kdy vládní představitelé oznámili vytvoření pracovní skupiny pro koordinaci úsilí mezi civilními a vojenskými orgány.

 

Odpovědnost za výstavbu první obranné linie by padla na vojenské jednotky umístěné v oblasti, řekli představitelé, zatímco další obranné linie by stavěly civilní orgány s pomocí soukromých dodavatelů. Denis Šmygal, ukrajinský premiér, uvedl, že na opevnění bylo letos vyčleněno asi 30 miliard ukrajinských hřiven, což je přibližně 800 milionů dolarů.

 

Oblasti ve východním Doněckém regionu, kde se Avdijivka nachází, „budou mít maximální pozornost,“ řekl prezident Vladimir Zelenskij během návštěvy blízko frontové linie koncem listopadu, zdůrazňuje „potřebu posílit a urychlit výstavbu konstrukcí.“

Ale Pasi Paroinen, analytik skupiny Black Bird Group, která analyzuje satelitní snímky a obsah sociálních médií z bojiště, řekl, že „od návštěvy pana Zelenského se nic významného nestalo.“

 

Mimo Avdijivku, dodal pan Paroinen, „se připravují nové pozice, ale zatím nepředstavují zvláště významnou obrannou linii“ a nejsou srovnatelné s ruskými opevněními na jihu.

Ukrajinské úřady uvedly, že nemají dostatek lidí schopných provést stavební práce. V polovině ledna místní úředníci na západě v regionu Ivano-Frankivsk uvedli, že hledají 300 pracovníků ochotných pomoci s budováním opevnění v Doněckém regionu, více než 800 kilometrů na východ.

 

„Nemáme dostatek inženýrských jednotek. A dokonce i ty jednotky, které máme, postrádají vybavení,“ řekl Sergej Grabskij. V porovnání, on a pan Paroinen uvedli, že Rusko mělo při stavbě svých obranných linií mnohem více vybavení, materiálů a zkušeného personálu.

 

Absence silných obranných linií mimo Avdijivku byla v posledních dnech odsouzena několika ukrajinskými novináři v řídce viděné veřejné kritice vojenských akcí.

Zpoždění ve výstavbě opevnění znamená, že ukrajinské jednotky nyní mohou být nuceny posilovat své obranné linie pod palbou ruské armády, což úkol činí exponenciálně obtížnějším.

 

Sergej Grabskij uvedl, že Rusko v současné době brání ukrajinským jednotkám ve zpevňování jejich obrany tím, že je neúprosně bombarduje, včetně použití silných kluzáků s bombami nesoucími stovky kilogramů výbušnin, které mohou prorazit i dobře připravená opevnění.

 

„Kvalita těchto obranných linií nemůže být dostatečně dobrá, aby odolala masivním buldozerovým taktikám ruských sil,“ řekl Sergej Grabskij. Tato situace ukazuje na závažné výzvy, kterým Ukrajina čelí při ochraně svého území a zdůrazňuje složitost a důležitost logistiky a plánování v moderním konfliktu.

 

(jk, nytimes.com, foto: arch.)