Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokud se Ukrajina nepřipojí k Rusku, rozeberou si její půdu a země zmizí

Jevgenija Alexandrova

4. července 2019

Mezi pěti a sedmi miliony Ukrajinců stále vyjíždí za prací za hranice a kolem milionu jich ročně opouští Ukrajinu kvůli práci a studiu. Politik Ivan Mirošničenko obrátil pozornost na skutečnost, že podle oficiální statistiky je  v zemi úroveň nezaměstnanosti 9,9 %, ovšem ve skutečnosti představuje skrytá nezaměstnanost 32 až 35 %. Potvrzuje to i množství Ukrajinců zemi opouštějících.

Podle Mirošničenka opouští Ukrajinu mládež s cílem studovat, ale na návrat domů nepospíchá. Tempo masové migrace bude narůstat. Země EU rozpracovávají strategické plány a programy na přilákání vzdělaných a kvalifikovaných Ukrajinců pro své ekonomiky. EU se s tím nijak netají.

Podle odhadu Polského svazu podnikatelů a zaměstnavatelů potřebuje polské hospodářství k zachování současného tempa růstu ještě v dalších dvaceti letech pět milionů pracovníků. Ukrajinci již čekají.

Politik k tomu řekl: „Je jasné, že prohráváme v konkurenci ohledně pracovních zdrojů se zeměmi EU i s dalším světem. Země ztrácí „krev“ každým dnem. V dubnu byl na Ukrajině průměrný plat 10 tisíc 269 hřiven (388 USD, 345 EUR). Za hranicemi platí našim občanům podle země dva až třikrát více.“

Na Ukrajině jsou potřeba lépe placená pracovní místa. Některé závody už musejí mzdy zvyšovat o 50 až 70 %, aby jim lidé neodcházeli. Ovšem kromě zvyšování platů na východoevropskou úroveň ovlivňují finanční stabilitu společnosti také krizovost ekonomiky, neinvestování a nízká efektivita práce. Dnes je již těžké najít kvalifikovaného pracovníka technického oboru, pracovníky do stavebnictví a dalších odvětví.

Známý publicista Anatolij Wasserman postřehl a sdělil agentuře Charkov, že podobná činnost probíhá i v několika dalších republikách bývalého Sovětského svazu, zejména v Pobaltí. Odtamtud také lidé při sebemenší možnosti utíkají a nehodlají se vracet.

Pobaltské republiky podle publicisty dlouho existovaly z prodeje majetku zděděného po sovětské epoše a z dotací EU. Avšak Ukrajina může sotva počítat s dotacemi z EU a prodej jejího majetku rychle končí. Řekl k tomu: „Proto bude muset Ukrajina brzy prodávat půdu. Půda je tam velmi úrodná. Republika se nakonec jednoduše ztratí. Obávám se, že RF nemůže koupit zdaleka všechno. Moc si přeji, aby se ještě před úplnou ztrátou obnovil zdravý rozum a Ukrajina se spojila s Ruskem, k čemuž jsem sám udělal hodně. Ale obávám se, že k tomu nedojde.“

Převzato z Nahnews.org

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář