Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z českého premiéra se stává hlavní cenzurní jestřáb Evropy

Z českého premiéra se stává hlavní cenzurní jestřáb Evropy

Jako by se z českého premiéra stával hlavní cenzurní jestřáb Evropy, který svůj vzor nehledá u amerických republikánů podporujících svobodu slova, ale na Východě, kde některé země svou cestu k demokracii teprve hledají.

Petr Fiala, premiér ČR

5. dubna 2023 - 11:03

 

Těmito slovy uvedli zástupci Společnosti pro obranu svobody projevu svůj příspěvek ohledně výzvy, kterou nedávno podepsal premiér Petr Fiala. 

 

„Ještě si pamatujeme volební slogan pana premiéra "Patříme na Západ”. Také si pamatujeme, jak kancléřka Merkelová a prezident Macron tlačili v době migrační krize na digitální platformy, aby filtrovaly uživatelský obsah. Tím v západní Evropě začal fenomén nových forem cenzury, v našem regionu jsme tak silné politické tlaky zatím nepociťovali.

 

Nyní jako by se to obracelo. Jako by se z českého premiéra stával hlavní cenzurní jestřáb Evropy, který svůj vzor nehledá u amerických republikánů podporujících svobodu slova, ale na Východě, kde některé země svou cestu k demokracii teprve hledají."

 

 

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) tímto způsobem reagovala na nedávné kroky šéfa vládního kabinetu Petra Fialy. Premiér se podle SOSP tak připojil k efektivnějšímu boji proti různorodosti názorů a podpořil tak válečné tažení proti svobodnému názoru. 

 

Český premiér Fiala v otevřeném dopise vyzval provozovatele největších sociálních sítí k efektivnějšímu boji s dezinformacemi. Dopis vedle Fialy podepsali předsedové vlád Slovenska, Polska, Ukrajiny, Moldavska, Estonska, Lotyšska a Litvy. Platformy by také podle předsedů vlád měly vyčlenit dostatečné personální a finanční zdroje, aby mohly účinně reagovat na "výzvy spojené s moderováním obsahu“. Na mysli mají především nenávistné projevy, u kterých nemusí stačit algoritmy, ale je rozhodující lidská kontrola," referovali dále zástupci SOSP o tom, jakým způsobem byla veřejnost o výzvě v médiích informována.

 

(jk, sosp, foto: red.)