Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko si zaslouží pomoc ale naše vojáky potřebujeme nejvíce doma

Řecko si zaslouží pomoc ale naše vojáky potřebujeme nejvíce doma

5. 03. 2020 14:38:14

 

Počínání Turecka na řeckých hranicích se podobá otevřené agresi, jen s použitím jiných než konvenčních prostředků. Sklízíme, co kancléřka Merkelová zasela. A že se to dalo předpokládat, bylo jasné od počátku.

 

Kdo situaci sledoval, nemohl pochybovat o tom, že dříve nebo později se Erdogan zachová tak, jak učinil v minulých dnech. A to bez ohledu na dřívější sliby, dohody a rukou podání.

 

Jestliže tvrdíme, že jsme již léta ve válce kybernetické, tedy že se na nás útočí po komunikačních cestách a kanálech namísto silnic a vozovek, tím spíše musíme Tureckem řízenou a organizačně a logisticky podporovanou migraci označit za útok. Můžeme jistě diskutovat nad jejich důvody a pohnutky, faktem však zůstane, že na výsledku to nic nezmění.

 

Řecko si zaslouží naši maximální pomoc diplomatickou, finanční či materiální a je třeba do maximální možné míry podporovat jejich snahu neprodyšně uzavřít hranice. Stejně tak je nutno stát za řeckým rozhodnutím, byť některými kritizovaným, pozastavit na měsíc právo na azyl. Musím poznamenat, že je úsměvné sledovat, jak o nutnosti dodržovat mezinárodní právo dnes nejvíce křičí právě ti, kteří mimo jiné před necelým rokem oslavovali mladou německou kapitánku, jež mezinárodní právo flagrantně porušila...

 

Přesto všechno bych byl více než opatrný při úvahách o vysílání našich jednotek Armády České republiky do Řecka. Armáda České republiky musí prvotně sloužit k potřebám naší země na našem území. A že nás nečekají lehké časy, je jisté. Nevíme, jak se vyvine situace kolem koronaviru a zda jejím vlivem nedojde k vážnější krizi. Ať již oprávněné, nebo způsobené panikou. I na tu se totiž může umírat. Pokud své hranice navíc neubrání Řecko, budeme muset přijmout náležitá opatření i my. A k tomu všemu a možná i všeličemu dalšímu budeme potřebovat armádu tady u nás.

 

Pokud se už rozhodne o vyslání příslušníků naší armády na řecko-turecké hranice, bylo by vhodné uvažovat o kontingentu o velikosti nejvýše do dvaceti či třiceti osob. Ty by měly být pečlivě vybrány tak, aby šlo o specialisty schopné načerpat zkušenosti z operace, která je pro nás skutečně nezvyklá. Po návratu potom musí dostat možnost tyto zkušenosti ihned a plně zhodnotit při plánování a přípravě našich jednotek. A přirozeně i při potenciální realizaci obdobné operace v případě nezbytnosti ochránit naši hranici. Organické jednotky, velení a štáby by zatím měly své veškeré síly a kapacity věnovat intenzivní přípravě, abychom dokázali zvládnout vše, co by nám prakticky i teoreticky nyní mohlo hrozit v nejbližších týdnech, měsících a letech.

 

A ještě drobný dovětek k chování našich ministrů a státních úřadů. Je jistě správné, že se Bezpečnostní rada státu a příslušné úřady a orgány schází k řešení současné hrozby virové epidemie či dokonce pandemie. Bohužel se tak nechovali, dokud hrozba byla tisíce kilometrů od nás. A i nyní, kdy se další krize rozjíždí nějakých tisíc kilometrů od nás, zachovávají ledový či spíše mrazivý klid. Jistě, není třeba stahovat kalhoty, když brod je daleko, ale bylo by přinejmenším fajn slyšet, že někdo přemýšlí o tom, co se stane, když bude v Řecku proražena brána do Evropy. Zatím se zdá, jako kdyby naše vláda měla pocit, že to je cosi, co se nás netýká. Ať si to řeší Evropská unie. Ruku na srdce, dámy a pánové, vyřešila snad EU někdy něco? Do Řecka pošleme pár policistů, kterých máme sami nedostatek, a... a dál nic.

 

Jak říkávali náš staříček: „Ty svatá prostoto.“

 

Zdroj: https://janholek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=746648

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář