Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nerudová, Niedermayer, Piráti, ale i Zaorálek. Podepsali, o čem byste měli vědět

Nerudová, Niedermayer, Piráti, ale i Zaorálek. Podepsali, o čem byste měli vědět

scipio

05.06.2024 16:22

Aliance pro rodinu upozorňuje, že desítky kandidátů do Evropského parlamentu napříč politickými subjekty podepsaly Slib o spolupráci s mezinárodní nevládní lobbingovou organizací ILGA-Europe. Ta sdružuje na 700 LGBT+ organizací z celého světa a ve své agendě usiluje například o „rovný přístup k reprodukčním právům“, což podle Aliance pro rodinu mimo jiné znamená, že homosexuální páry budou moci adoptovat děti. Uvažuje prý dokonce o možnosti „mnohorodičovství“, kdy by „děti ze zkumavky“ mohly mít klidně až šest rodičů.

Sdílej

Foto: Hans Štembera Popisek: Duhový průvod na Letenskou pláň završil LGBT+ festival Prague Pride

Aliance pro rodinu na svých stránkách jmenuje všech šedesát českých kandidátů a kandidátek do Evropského parlamentu, kteří podepsali Slib neziskové organizace ILGA-Europe. Ta sdružuje více než 700 LGBT+ organizací z 54 zemí Evropy a střední Asie a čerpá dotace z evropských fondů.

ILGA-Europe o své náplni práce uvádí: „Stanovujeme standardy pro rovnost LGBT+ lidí a lidská práva na regionální a mezinárodní úrovni. Spolupracujeme s tvůrci politik a zprostředkováváme aktivistům kontakt s institucionálními aktéry, abychom dosáhli smysluplných systémových změn,“ cituje Aliance pro rodinu.

Podle Aliance už ale nejde jen o základní lidská práva a nejde už jen o kontroverzní manželství pro všechny. „Dnes už jdou mnohem dál. Na jejich webu se například dočteme o strategii v oblasti tělesné integrity především transgender osob, která podle nich zahrnuje i sexuální a reprodukční práva, nebo rovný přístup ke zdravotní péči,“ upozorňuje Aliance pro rodinu.

Přitom lidé jakékoliv sexuální orientace už mají z logiky věci rovný přístup ke zdravotní péči. „Sexuální orientace pacienta zdravotníky, kromě úzce profilovaných oborů, nezajímá. Nebo vás se snad někdy ortoped, chirurg nebo neurolog ptal na to, kým se cítíte být sexuálně přitahováni?“ ptají se lidé z Alipro.

ILGA-Europe si totiž údajně klade mnohem zásadnější cíl. Rovný přístup ke zdravotní péči pro LGBT+ osoby totiž má zahrnovat i „právo na reprodukci“, tedy i léčbu neplodnosti. Tento koncept ale podle Alipro například u dvou zdravých homosexuálních mužů nedává smysl.  „Nejsou přece neplodní na základě možné nemoci či vady, ale proto, že dva muži spolu prostě dítě nesplodí,“ upozorňuje Aliance pro rodinu.

Nejde prý o nic menšího než o plán na přístup LGBT+ osob k financím veřejného zdravotního pojištění v případě umělého oplodnění. Tato agenda navíc silně souvisí i s prací další organizace, Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii, která rozvíjí i koncept tzv. mnohorodičovství. Děti „ze zkumavky“ by na základě všeobecného přístupu k vajíčkům, spermiím nebo surogátním matkám mohly mít klidně až šest „rodičovských osob“. 

Další strategií ILGA-Europe je například právo na přístup ke službám pro LGBT+ osoby a mnoho dalšího. To všechno podle Aliance pro rodinu už „zřetelně naráží na bezpečnost a svobodu projevu, svědomí a vyznání většinové společnosti“.

Konkrétně ve Slibu o spolupráci kandidáti do Evropského parlamentu potvrzují, že budou pevně podporovat lidská práva a rovnost leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálních osob v Evropské unii i mimo ni.

„Budu navrhovat a prosazovat takové politiky a zákony EU, které poskytují výslovnou ochranu na základě sexuální orientace, genderové identity, genderového vyjádření a pohlavních znaků a které konkrétně reagují na potřeby LGBT+ osob v celé jejich rozmanitosti,“ cituje Alipro znění slibu.

„Budu uznávat, že v kontextu, kde jsou práva LGBT+ osob využívána jako obětní beránek v rámci širších útoků na demokracii, budu zajišťovat, aby EU využila všech svých pravomocí k tomu, aby se členské státy zodpovídaly za porušování lidských práv LGBT+ osob, a budu vystupovat jako pevný obhájce LGBT+ organizací a obhájců lidských práv v celé Evropě i mimo ni,“ pokračuje Alipro v citaci. Podepsaní europoslanci pak slibují, že budou tyto zásady prosazovat i v zemích mimo EU, a dokonce v zemích třetího světa.

Mezi podepsanými je například Luděk Niedermayer (TOP 09), Danuše Nerudová a Jan Farský (oba STAN), piráti Markéta Gregorová a Marcel Kolaja. Dále také lídr SOCDEM Lubomír Zaorálek a mnoho dalších. Celý seznam všech podepsaných kandidátů, kteří chtějí úzce spolupracovat s neziskovkou ILGA-Europe, je k nalezení na stránkách Aliance pro rodinu.

Zdroj : Parlamentní Listy

pokec24.cz