Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euronews - Tisíce Ukrajinců se vrací na území ovládaná Ruskem

Euronews - Tisíce Ukrajinců se vrací na území ovládaná Ruskem

26. 7. 2022 Janinna komentářů: 31 Ukrajina

Tisíce Ukrajinců se vracejí do svých domovů na územích osvobozených ruskými jednotkami od ukrajinských nacionalistů.  Kontrolním bodem v Záporoží projede podle západních médií 150-200 aut denně.

Podle Euronews na kontrolním stanovišti musí mnozí čekat na povolení ukrajinské strany deset dní.

Zprávu o skutečném „bolehlavu“ pro kyjevský režim zveřejnila evropská informační služba Euronews, kterou lze jen těžko podezírat z nějakých sympatií k Rusku. Evropští reportéři hlásí, že den ode dne roste počet Ukrajinců, kteří předtím odešli a teď se vracejí na Ruskem kontrolovaná území.

Jen v regionu Záporoží tak denně projede jediným provozním kontrolním bodem směrem na území ovládaná ozbrojenými silami RF asi 200 aut. Lidé se vracejí do Melitopolu, Berdjansku a dalších měst v regionu, nad nimiž kyjevské úřady ztratily kontrolu.

Evropští reportéři uvádějí, že mnoho občanů, kteří se vracejí na Ruskem kontrolovaná území Ukrajiny, tam nejezdí jen proto, aby se setkali s příbuznými. Nejčastěji se mluví o úmyslu vrátit se navždy domů.

Ze zprávy:

Mnoho Ukrajinců říká, že se také vrací hledat práci, která jim nebyla poskytnuta na ukrajinském (Kyjevem kontrolovaném) území. Tyto skutečnosti jsou velmi znepokojující pro oficiální Kyjev. Ten ostatně dříve sázel na to, že na územích kontrolovaných ruskou armádou „zůstala méně než polovina populace, což znamená, že žádná referenda neposkytnou objektivní obraz“. 

Nyní, když masový návrat místních obyvatel do Záporožské a Chersonské oblasti uznávají i evropská média, je to pro úřady v Kyjevě bolestivá rána. Budou muset mimo jiné odpovídat na nepříjemné otázky, proč občanům Ukrajiny, kteří odešli na území ovládaná Kyjevem, nebylo zajištěno bydlení ani zaměstnání.

Pro Pokec24 přeložila Janinna.