Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přišel čas vzít si zemi zpátky, Klaus mladší představil svoji novou stranu Trikolóra

Václav Dolejší,

ČTK, dnes 15:05

 

Hnutí by podle politologů mělo konkurovat konzervativně-nacionálním a euroskeptickým stranám, ale také ODS či hnutí ANO.

 

Článek

 

Místo s výhledem na celou Prahu – 27. patro City Tower, nejvyšší budovy ve městě – si vybral Václav Klaus jako prostor, kde představil svou novou politickou stranu s názvem Trikolóra hnutí občanů.

 

„Hogo fogo“ dojem mělo kromě exkluzivního podlaží 109 metrů nad zemí umocnit také vynikající občerstvení od místní luxusní restaurace Aureole nebo moderátor akce, populární herec Marek Vašut.

 

Chceme vrátit zemi občanům, kteří pracují, platí daně a vychovávají děti. Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ řekl Klaus v úvodním proslovu.

 

Celá akce přilákala netradičně velkou pozornost, jakou by ostatní opoziční strany mohly Klausovi závidět. Známé jméno zřejmě přitahuje média a také štědré sponzory, jak bylo z aranžmá první akce patrné.

 

Nedorazili jen novináři, ale především první fanoušci a podporovatelé, z nichž každý toužil hlavně po selfie s Václavem Klausem. Převládali členové Strany svobodných nebo Robejškových Realistů, kteří se teď chystají zakotvit v Trikolóře.

 

„Nemyslíme si, že savci mají dvacet sedm pohlaví podle toho, jak se zrovna cítí, a že bychom takové bludy měli učit děti ve školách," vysloužil si Klaus jejich potlesk, když představoval svůj program.

 

Jeho projev pozorně poslouchal také právník Zdeněk Koudelka, který se měl podílet na amnestii prezidenta Klause staršího. Přišli také známí protiislámští aktivisté Petr Hampl či Žarko Jovanič.

 

Důležitá byla účast bývalého hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše z ODS, jenž stál na pódiu. Ten je dnes velmi blízkým spolupracovníkem senátora a podnikatele Iva Valenty (Strana soukromníků), o jehož podporu Klaus velmi stojí.

 

V přípravném výboru nového hnutí je dnes nejaktivnější poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, jež také opustila ODS a šla za svým srdcem do Klausovy Trikolóry.

 

„Odkazujeme na tři pilíře naší strany. Je to ochrana normálního světa, je to poctivá práce, která je zdrojem bohatství naší země, a je to Česká republika jako místo, kde žijeme,“ uvedla Zahradníková.

 

Bývalý prezident Václav Klaus si svou roli v synově straně představoval jinak, daleko významnější. Na její první akci ani nedorazil, v hnutí má nakonec působit jako odborný garant zahraniční politiky. „Bude jezdit po světě a setkávat se s Viktorem Orbánem a Nigelem Farage,” řekl junior.

 

Co čekat od partaje dvou Klausů? Nejspíš míří výš než na skutečnou stranu

 

Bývalý člen ODS Klaus už dříve potvrdil, že součástí nového subjektu bude také Zahradníková, která na konci dubna ukončila na vlastní žádost členství u občanských demokratů. Podle ní bude strana prosazovat a chránit národní zájmy, rodinu a jednotlivce. Zahradníková se má zaměřit na školství. Chce prosazovat zrušení plošné inkluze nebo podporovat speciální školy.

 

Mezi programové body nového hnutí patří zanesení definice manželství jako svazku muže a ženy do ústavy, snižování daní, zrušení úřadu ombudsmana nebo zachování české koruny jako národní měny.

 

Hnutí se chce zaměřit na volby do Poslanecké sněmovny, Klaus mladší ale nevyloučil ani účast v blížících se krajských volbách. O případné kandidatuře se podle něj rozhodne na zářijové stranické konferenci.

 

Občanští demokraté v Šestajovicích u Prahy ve středu oznámili, že rozpustili stranickou buňku a chtějí pokračovat v Klausově nové straně. Podle tiskové zprávy přivedla členy místního sdružení k tomuto kroku dlouhodobá nespokojenost s tím, že se ODS pod vedením předsedy Petra Fialy posouvá do politického středu. Vyloučení Klause ze strany podle nich pohřbilo naději na zformování konzervativního křídla uvnitř strany.

 

Klause vyloučilo z ODS vedení strany v polovině března. Podle Fialy o tom jednomyslně rozhodla výkonná rada, jež mu vytkla mimo jiné dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, veřejné útoky na členy sněmovní frakce a další straníky, podporu kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách a výroky, které nejsou v souladu s programem strany.

seznamzpravy.cz