Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Rize opět uctívali lotyšské příslušníky Waffen SS (níže náš komentář)

V Rize opět uctívali lotyšské příslušníky Waffen SS

(níže náš komentář)

 

17.3.2024 19:25

V sobotu 16. března se v lotyšské Rize konal další každoroční pochod na památku legionářů dvou lotyšských divizí Waffen SS. Podle lotyšského portálu Jauns se v Den památky legionářů zúčastnilo několik stovek lidí.

Po ranní zádušní mši za padlé lotyšské příslušníky v kostele sv. Jana prošli účastníci centrem města k Památníku svobody, kde položili květiny. Očití svědci informovali, že účastníci průvodu nesli vlajky Lotyšska, Estonska a Ukrajiny a někteří zpívali písně legionářů SS, uvádí Jauns. Podle svědků byl letos počet účastníků pochodu nižší než v minulých letech.

Na bezpečnost dohlížely posílené policejní jednotky včetně příslušníků praporů speciálních sil. Událost byla monitorována z vrtulníků pohraniční stráže nad starou Rigou.

Připomeňme, že v posledních letech se vzpomínka na lotyšské příslušníky Waffen SS slaví neoficiálně po výrazné kritice z Izraele a také některých evropských zemí.

Některé kruhy v Lotyšsku tvrdí, že tito příslušníci divizí SS „doufali, že budou bojovat za nezávislé Lotyšsko“. Je to ovšem interpretace, kterou popírá samotná přísaha příslušníků SS. Navíc ji vyvrací i zločiny, kterých se Lotyši v průběhů bojů dopustili na civilním obyvatelstvu.

Dodejme, že Waffen SS byla Norimberským tribunálem uznána jako zločinecká organizace.

 Jan Urbach

vasevec.cz

Ilustrační foto: Pochod příslušníků lotyšské divize SS v roce 1944

 

Náš komentář:

 

Foto: Himmler přehlíží jednotky divize  SS Galizien

 

SS byla organizací, která, vedle několika dalších, byla prohlášená norimberským tribunálem za zločineckou. Co bychom v tomto případě měli dělat? Diplomatickou cestou protestovat proti této a podobným akcí, ať probíhají kdekoliv. Mlčet, znamená souhlasit. O tomto pravidlu snad je informovaný i náš "slavný a světově známý ministr zahraničních věcí". Jestliže o tom na celém ministerstvu nikdo nic neví, pak by bylo nejlepší celé černínské ministerstvo důsledně a rychle zreorganizovat.

 

Nebo panu mistrovi oslavné akce jednotek SS nevadí? Neslyšeli jsme ani jeho slovo proti  četným vzpomínkám na SS divizi „Galizien“, která byla zformovaná na Ukrajině, jejíž vojáci byly zkrvaveny boji nejen proti  povstaleckým jednotkám, ale i proti partyzánům a slovenským občanům, které bez soucitu vraždili. Tím se ve světě také tato divize „proslavila“.

 

Pokud pan ministr promarnil i tuto možnost protestovat proti oslavám esesáckých jednotek na Ukrajině, má možnost svou „zapomnětlivost“ odstranit. Budeme v naději čekat na tyto jeho kroky.  

ČNL