Jdi na obsah Jdi na menu
 


Končí dynastie Čižinských

Končí dynastie Čižinských v Praze?

Čižinský a Piráti byli po bouřlivém jednání zastupitelstva odvoláni z vedení Prahy 1
Včera 20:02 – Praha • Aktualizováno Včera 22:24
Renáta Bohuslavová, Novinky

Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský společně se zástupci jeho hnutí Praha sobě a Pirátů končí ve vedení městské části. Nahradili je zástupci ODS, ANO, TOP 09 společně se sdružením My, co tady žijeme (STAN, lidovci a Iniciativa občanů), které ve vedení města pokračuje. V úterý o tom rozhodlo mimořádné zastupitelstvo. Novým starostou zvolilo Petra Hejmu (STAN). V 25členném zastupitelstvu mají těsnou většinu 13 hlasů.

Zastupitelstvo Prahy 1 na mimořádném jednání, které má na programu odvolání starosty Pavla Čižinského z uskupení Praha 1 sobě (na snímku) a dalších členů rady a volbu nového vedení radnice. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Klub My, co tady žijeme před Vánoci vypověděl koaliční smlouvu s Prahou 1 sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Odůvodnil to manažerským selháním Čižinského a názorovými neshodami.
Nová koalice smlouvu o spolupráci podepsala už před úterním odpoledním jednáním zastupitelstva. Smlouva, kterou mají Novinky k dispozici, zavazuje strany k tomu, aby nejpozději dva měsíce od potvrzení svých pozic vytvořily programové prohlášení na roky 2020 až 2022. Chtějí zároveň navázat i na práci končícího vedení....

Tak Mgr. Pavel Čižinský přišel o funkci starosty na Praze 1. Údajně má i dobré vztahy s landsmanšaftem, takže na suchu nebude.

Ve funkci nyní zůstává pouze Jan Čižinský, starosta Prahy 7, který se chce stát po příštích parlamentních volbách předsedou vlády ČR.

Nejmladší z brartů Čižinských, Kryštof, kandidoval za STAN a TOP 09 do Evropského parlamentu, na 13 místě. Zvolen samozřejmě nebyl a tak  zřejmě dál pracuje jako právník pro jednu mezinárodní firmu.
-red.