Jdi na obsah Jdi na menu
 


Připravuje Ukrajina ofenzívu podle karabašského scénáře na Donbasu?

Připravuje Ukrajina ofenzívu podle karabašského scénáře na Donbasu?

 

Zatímco TV kanály 112 Ukrajina, ZIK a NewsOne byly cenzurovány, tak byla na příkaz Vlaimira Zelenského provedena kontrola bojové připravenosti jednotek ukrajinské armády umístěných na Donbasu.

Přesuny těžkých zbraní

6. února 2021 - 10:17

.

Shoda událostí, která vede některé odborníky k vyjádření hypotézy, že Ukrajina možná pro Donbas připravuje vlastní „karabašský scénář“.

 

Je důležité si uvědomit, že Zelenskij neučinil rozhodnutí zastavit tyto televizní kanály bez projednání s State Department.a velvyslanci G7. To, co nyní vidíme, znamená, že studená válka mezi USA a Ruskem vstupuje do horké fáze. A bohužel Ukrajina, která je již dlouho americkou kolonií, nebude v tomto konfliktu neutrální, ale stane se přední linií.

 

Novotný: Zelenskij jako „řezník“ zaříznul svobodu TV kanálů

 

Obnovení studené války mezi Spojenými státy a Ruskem, oznámil sám Joe Biden , který Rusko spolu s Čínou označil jako nepřátele. A nepřátelé musí být zničeni, protože tyto dvě země by rády „soutěžily se Spojenými státy “. Požadoval, aby Rusko propustilo Alexeje Navalného , a dodal, že USA neváhají „  přimět Rusko k tomu, aby zaplatilo vysokou cenu“.

 

V každé společnosti složené z normálních lidí (tj. nikoli psychopatů nebo zcela vymytých mozků neonacistů) je válka vnímána ve velmi negativním světle. Válka znamená riskovat smrt nebo ztrátu blízkých. Abychom tedy lidi motivovali k válce, nesmíme šetřit na militaristické propagandě. A pro maximální efektivitu je třeba se vyhnout nesouhlasným hlasům. Proto uzavření ukrajinských alternativních médií. To znamená těch, kteří „nelakují válku na Donbasu na růžovo“.

 

Po úspěchu ázerbájdžánské ofenzívy v arménském Náhorním Karabachu začali nacionalisté a neonacisté snít o „karabašském scénáři“ na Donbasu a vyzvali k útoku podle stejného modelu.

 

Výzvy, které od října neustávají, Zelenskij jel do Turecka, kde podepsal mezivládní rámcovou dohodu o vojenské spolupráci mezi oběma zeměmi. Turecko dodalo Ázerbajdžánu drony, které v Náhorním Karabachu změnily válku.

 

Výsledkem je, že teď Ukrajina sní o tom, že zopakuje „karabašský scénář“ na Donbasu a že bude masivně využívat útočné drony a drony kamikadze proti DPR a RPL . Protože ztráta dronu není z hlediska veřejného mínění stejná jako ztráta dopravního letadla naplněného vojáky nebo stíhacího letadla s jeho pilotem.

 

 

Ukrajina jistě spoléhá na skutečnost, že DPR a LPR nemají nejmodernější systémy protivzdušné obrany, jaké jsou k dispozici v  Rusku, které jsou účinné proti tureckým dronům.

V listopadu 2020 ruský vojenský expert Jurij Liamine uvedl, že turecké drony Bayraktar představují skutečnou hrozbu pro donbaské republiky, pokud se Ukrajina rozhodne je použít.

 

Další skutečností, která vyvolává obavy z obnovení konfliktu, je další zhoršení situace v první linii. Nárůst bombových útoků, zejména útoků proti civilistům , jakož i masivní rozmístění těžkých zbraní ukrajinskou armádou poblíž kontaktní linie, nedávají důvod k optimismu.

 

Některé zdroje z Mariupolu tedy naznačují, že 26. a 27. ledna 2021 vlaky vyložily na stanici Mariupol-Sortirovotchnaya rakety pro více raketometů Grad a dělostřelecké granáty 100 mm, 122 mm a 152 mm .

 

Lidová milice DPR tento týden zjištila přítomnost Rapira 100 mm zbraní protitankových a Akatsia 152 mm a Gvozdika, samohybné houfnice 122 mm v blízkosti přední linii na ukrajinské straně. Celkem tento týden bylo na ukrajinské straně detekováno 63 kusů těžké výzbroje v rozporu s minskými dohodami. A toto číslo se každý týden zvyšuje.

 

Pokud si někteří myslí, že by Zelenského mohla zlákat možnost války k zabavení ukrajinské populace před domácími problémy (rostoucí tarify za služby, katastrofální řešení epidemie koronaviru atd.), tak ve skutečnosti to nebude on, kdo rozhodne.

 

USA historicky používaly k řešení svých problémů, ať už politických nebo ekonomických, válku. Slova Joea Bidena nenechávají pochyb o tom, že Washington má na paměti Rusko. A jaký lepší způsob, než vést proti němu válku na Donbasu a posílat k zabíjení ukrajinské vojáky pro zájmy, které nejsou zájmy Ukrajiny, ale USA?

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář