Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo svíček sedm policajtů. Pietní místo je pryč

Místo svíček sedm policajtů. Pietní místo je pryč

Odstranění pietního místa před Úřadem vlády vyvolává podle Michala Haška paralely s minulým režimem, kdy se policejně likvidovaly svíčky na místech připomínajících lidské tragédie.

Michal Hašek

3. listopadu 2022 - 09:01

 

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se pozastavuje nad tím, že před Úřadem vlády nebylo ponecháno pietní místo po pondělní sebevraždě seniora. Podle něj to vyvolává paralely s minulým režimem, kdy se policejně likvidovaly svíčky na místech připomínajících lidské tragédie.

 

V pondělí se kolem poledne na nábřeží Edvarda Beneše, kde sídlí Úřad vlády, zastřelil čtyřiasedmdesátiletý muž. Příčiny sebevraždy se vyšetřují.

 

„Před Úřadem vlády ČR na nábřeží E. Beneše řešíme případ, kdy podle všeho čtyřiasedmdesátiletý muž spáchal na ulici sebevraždu. Kriminalisté zjišťují veškeré okolnosti k případu,“ stálo na Twitteru policie.

 

 

Na místě vzniklo během pár hodin pietní místo, které ale později policie odstranila, protože budova Úřadu vlády podléhá zvláštnímu bezpečnostnímu režimu. Odstranění svíček se ale nelíbí Michalu Haškovi, který apeluje na citlivý přístup v rámci lidské tragédie.

 

„Váhal jsem, zda napsat tento koment, ale nakonec to udělám. Jel jsem dnes několikrát kolem Úřadu vlády, kde včera spáchal sebevraždu senior. Neznám samozřejmě jako většina z nás všechny okolnosti. Jeho smrt si někteří chtěli připomenout zapálenou svíčkou. Když jsem jel poprvé, hořelo jich tam několik. Smrt člověka je vždy smutná věc. Teď před chvílí byly svíčky pryč a kolem jsem napočítal pět až sedm policistů,“ napsal Hašek na svém facebooku s tím, že tam neviděl žádné srocení davů.

 

 

 

Hašek si uvědomuje, že Úřad vlády je „objekt se zvláštním režimem“, je ale podle něj namístě citlivější přístup. „Apeluji na citlivý přístup v rámci možností. Jinak se aktuální vláda dočká paralel s jinou dobou, kde se policejně likvidovaly svíčky na místech připomínajících lidské tragédie. A nezazlívám to teď těm policistům před Úřadem vlády, ti od někoho dostali rozkaz,“ dodal Hašek.

 

 

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)