Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava Prezident Beneš ve fotografii v Boskovicích

Okresní konference ČSBS v Boskovicích se konala v tamní sokolovně na významné datum 8. října.Je to Památný den Sokolstva. Proč je to památný den? 8. října roku 1941 zahájili němečtí okupanti za velení sudetského katana Čechů K.H.Franka frontální útok na všechny sokolské organizace. Razie a zatýkání nebraly konce. K prvním obětem patřili funkcionáři sokolské obce, bratr Augustin Pechlát v Praze a bratr prof. Groh v Brně.Následovali desítky a pak stovky dalších bratří. Následovalo věznění, transporty do vyhlazovacích táborů Osvětimi a Mauthausenu, a řady dalších koncentráků.

 

Když se o tomto nacistickém zločinu dozvěděl prezident dr. Beneš, okamžitě reagoval, jak ve vysílání Londýna, tak v diplomatických kruzích, kde intervenoval,aby akce nacistů proti Sokolům byly zahrnuty do seznamu germánských válečných zločinů. President Beneš měl osobní vztahy k Sokolstvu již od svého mládí a nikdy se Sokoly nepřerušil kontakty. Byl s nimi ve spojení až do konce života a vždy veřejně oceňoval všechny oběti Sokolů pro obnovu ČSR. Byl též členem zahraničního londýnského Sokola, organizace číslo 1, který  se ustavil v řadách čs. zahraničního vojska v Británii. To vše a další etapy života prezidenta, kterému dal národ přívlastek Budovatel, ukázal autor výstavy "Prezident Beneš ve fotografii" dr. Jaroš Nickelli na dvaceti panelech v boskovické sokolovně. Účastnicí konference,  novináři regionálního listu Zrcadlo, Sokolové i starostka města Boskovic, měli možnost shlédnout málo známé fotografie, pohlednice, aršíky známek s panem prezidentem a další dokumenty z jeho dramatického života. Paní starostka výstavu i konferenci ČSBS velmi ocenila. Dokumenty sbíral dr.Jaroš dlouhou dobu. Výstava bude opět instalována v památníku internačního tábora ve Svatobořicích a možná i poputuje i na další místa.

 

Boskovičtí odbojáři za II. světové války byli téměř všichni Sokolové bez rozdílu  stran a přesvědčení. Jejich padlí a umučení nacisty mají pamětní desku 61 odbojáře v Doubravici na domě dědečka předsedy OV ČSBS dr. Jaroše. Jeho dědeček umučený gestapem, ruský legionář, byl rovněž aktivní činovník Sokola, stejně jako jeho strýcové, kteří pro sokolskou odbojovou činnost zahynuli v Osvětimi a na Pankráci. Výstava vhodně doplnila bohaté jednání konference odbojářů, kteří mimo jiné odsouhlasili rezoluci memoranda k protektorátním restitucím v České republice. ČSBS v Boskovicích a Sokolská župa krále Jiřího tak opět přispěly k prezentaci odkazu prezidenta Dr. Edvarda Beneše v paměti našeho národa. Odbojáři Boskovic i boskovičtí Sokolové se ptají - Proč Památný den Sokolstva nepatří k oficiálním významným svátkům naší republiky? Někomu to snad vadí?

 

Mgr.Ludmila Jarošová, ČSBS Boskovice