Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní shromáždění ke 400. výročí popravy českých pánů

Pietní shromáždění ke 400. výročí popravy českých pánů

Sestry a bratři, vážení přátelé,

 

1. dne 21. června 2021 se na Staroměstském náměstí v Praze konalo pietní shromáždění ke 400. výročí popravy českých pánů. Jelikož se mnozí z vás nemohli  zúčastnit tohoto shromáždění, posílám vám informaci o jejím průběhu.

 

2. Shromáždění zahájila svým projevem spisovatelka Lenka Procházková, následovaly projevy historičky Marie Neudorflové a řady dalších, pokud budete mít čas a trpělivost, můžete si celý průběh shromáždění přehrát z tohoto odkazu:  https://www.facebook.com/RaptorTV.cz/videos/320909729708603

 

3. O zápase českých protestantů za svobodu náboženské víry a svobodu svědomí toho bylo napsáno hodně, již méně se ví o tom, že důsledkem stavovského povstání byl také a především vznik České konfederace, tj. konstituční monarchie s voleným panovníkem a již také s vlastní ústavou a řadou demokratických a v podstatě republikánských prvků. K tomu blíže viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_konfederace   Bylo to období již probíhající eroze absolutistického feudalismu, který narušila např. také Benátská republika, Cromwellova Anglická republika, Nizozemská republika aj. Jako Češi můžeme být hrdi na to, že jsme stejně jako v době husitské stáli v řadách evropského pokroku a ukazovali světlo ostatním národům.

 

4. Vskutku mimořádným osvěžením pro mě bylo vystoupení duchovní Církve československé husitské Hany Tonzarové, která kromě hlubšího nadčasového zamyšlení pro tuto příležitost složila báseň:http://www.novarepublika.cz/2021/06/boj-pokoj-neboj-basen-hany-tonzarove.html a na závěr svého vystoupení rovněž zazpívala píseň z Komenského kancionálu.

 

5. V samém závěru shromáždění jsme pak si rozebrali 27 transparentů se jmény všech popravených, vytvořili z nich u popraviště souvislou řadu a zazpívali českou hymnu. Dostal jsem do ruky transparent se jménem Kašpara Kaplíře, rytíře ze Sulevic.Takže toto shromáždění mělo pro mě zvláštní osobní památný význam. 

                                                                              Hezký den!

                                                                                                   Jaroslav Král