Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA - Mise v Afghánistánu je marná, peníze vyhozené oknem, zbyteční padlí

USA - Mise v Afghánistánu je marná, peníze vyhozené oknem, zbyteční padlí

 

Nikdo nechce ve státotvorných médiích psát, že všechno v Afghánistánu je již marné a peníze na české vojáky v Afghánistánu jsou hloupě vyhozené.

 7. srpna 2020 - 07:20

 

Informací o neradostné situaci je přitom dost v mezinárodně respektovaných médiích i amerických oficiálních materiálech, píše v komentáři publicista Roček..

 

Stačí projít oficiální asijské mediální weby z posledních dnů. Co z nich lze vyčíst?

 

Američtí a koaliční představitelé válečnických sil NATO se obávají, že Taliban úspěšně zvládá útoky proti afghánské vládě a Tálibán doufá, že tlak povede až za hranici zlomu (schopnosti dostatečně reagovat vůči Talibanu). Kromě toho již značně omezené spojenecké síly jsou již v režimu odchodu.

 

To není básnická licence, ale interpretace slov Jeffa Seldina z voanews.com. Jde o kulantní vyjádření, že afghánské dobrodružství USA končí fiaskem.

 

Američtí úředníci, kteří hovořili s generálním inspektorem pro obnovu Afghánistánu (SIGAR), varují, že navzdory únorové dohodě mezi Tálibánem a USA, násilí namířené proti afghánským vládním silám je „nad historickými normami“.  

 

Jediné oddechnutí pro afghánské síly bylo během třídenního příměří Eid na konci května. Zároveň to demonstrovalo schopnost Tálibánu vykonávat velení a kontrolu nad svými bojovníky.

 

Dávkování beznaděje

 

Podle SIGARu Tálibán dávkuje použití násilí, aby obtěžoval a podkopával afghánské obranné a bezpečnostní síly a vládu, ale aby násilí zůstalo na úrovni, o níž se šmoulové z USA domnívají, že je v mezích dohody. Tím pravděpodobně povzbudí další stažení amerických jednotek.

 

Čili Američané si uvědomují, že Tálibán dávkuje násilí tak, aby průběžně vyčerpával vládní bezpečnostní síly, ale nepřekročil určitou mez. „Počet útoků prováděných nepřítelem je ve skutečnosti velmi znepokojivý," uvedl severoamerický generál Kenneth McKenzie.

 

Mezisoučet nejistoty

 

Kongresoví šmoulové a státní úředníci si mohou v těchto dnech přečíst 48. čtvrtletní zprávu organizace SIGAR o stavu rekonstrukce (nebo dekonstrukce?) Afghánistánu od 1. dubna do 30. června 2020. Jak v úvodu povídání napsal šéf  SIGARu John F. Sopko, jde „možná“ o nejsložitější a nejnáročnější období v posledních dvou desetiletích pro afghánské národní obranné a bezpečnostní síly (ANDSF).

 

Mírové rozhovory mezi Tálibánem a afghánskou vládou ještě nezačaly, ač v únoru bylo slavnostně dohodnuto, že se dohodnou Talibové s prozápadní afghánskou vládou, jak povedou mírové rozhovory. (Údajně by rozhovory konečně mohly začít ještě v srpnu 2020.)

 

Celý komentář

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář