Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán rozzuřil evropské progresivisty

17. 3. 2024

Orbán rozzuřil evropské progresivisty

 

16.3.2024 21:08

Celý Západ zažívá střet mezi progresivistickým liberalismem a tzv. populistickým realismem. Liberálové jsou nadšení válkou proti Rusku, podporou Ukrajiny i za cenu vlastního zničení svých zemí a fanatického dodržování Green Dealu, byť proti němu stoupá celoevropský odpor. Realisté to vidí přesně naopak.

To dělení vidíme zcela jasně i u nás. A tak Klaus, Zeman si skvěle rozumí s Orbánem, Ficem  a naopak Fiala s Pavlem milují Čaputovou a Šimečku…

Největším mluvčím nespokojených je Viktor Orbán, který je rovněž pro Bidena nejznámnějším evropským nepřítelem prezidentem Bidenem. A Biden jej nepokládá za nějakého pěšáka, naopak dostal se do tranzu, že se je to diktátor, který šel Donalda Trumpa naučit diktátorským móresům. To je samozřejmě pro Orbána velká čest být označen, za tak významnou postavu, která učí potencionálního amerického prezidenta a protivníka Bidena, co má správně dělat.

Viktor Orbán, který oprávněně vidí v bruselském establishmentu  svého nepřítele se odvážně pustil do protiútoku.

Jak uvádí Politico v samostatném článku Orbán během tirády proti EU odstřelil "kobylky" na Západě (autor Claudia Chiappa) maďarský premiér Viktor Orbán v pátek v plamenném projevu proti Evropské unii ostře kritizoval Západ a vyzval své příznivce, aby během nadcházejících voleb do Evropského parlamentu "okupovali Brusel".

"Začínají války, boří světy, překreslují hranice a pasou se jako kobylky," řekl Orbán davu v Budapešti s odkazem na lidi západního světa. "My Maďaři žijeme jinak a chceme žít jinak."

Orbán ve svém projevu vyzval své fanoušky, aby hlasovali v červnových volbách do Evropského parlamentu a vybrali si mezi "bruselskou a maďarskou svobodou".

"Pokud chceme zachovat svobodu a suverenitu Maďarska, nemáme jinou možnost, než okupovat Brusel," řekl.

Vztahy mezi Budapeští a Bruselem se v posledních letech dramaticky zhoršily. EU vyjádřila znepokojení nad zhoršováním situace v Maďarsku a Orbánovými vazbami na Rusko, a to navzdory rozsáhlé invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu.

V pátek se maďarský premiér netajil svou záští vůči Bruselu a obvinil – bez důkazů – EU z toho, že "opouští" Evropany a vede kontinent do války.

"Nyní budeme pochodovat do Bruselu a my sami přineseme změnu v EU," řekl.

V článku nebylo opomenuto konstatování, že Orbánovy poslední komentáře přicházejí pouhý den poté, co americký velvyslanec v Maďarsku David Pressman kritizoval "nebezpečně vyšinuté protiamerické poselství" země a její "rozšiřující se vztahy s Ruskem".

J.V Čeští politici jsou neobyčejnými zbabělci pro kritickém hodnocení EU i USA. Ale nejen to. Oni toto potlačování zdravého rozumu a prosazování všeobecné progresivistické cenzury prosazují.

Ještě, že jsou na světě Orbán, Fico či Trump.

A ještě, že Putin zcela zjevně stále více vítězí.

Jiří Vyvadil

vasevec.cz