Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bitva o Oděsu

22. 6. 2022

Bitva o Oděsu

Janinna  

Poslanec posledního legitimního svolání Nejvyšší rady Ukrajiny Oleg Carjov pojednává o zvláštnostech SVO na území Ukrajiny a významu Oděsy pro Moskvu a Západ.

Již jsem psal, že Západ se snaží nepřekročit určité červené linie, včetně nedodání tanků a útočných zbraní, což může vážně ovlivnit průběh vojenského tažení, Rusko zase v reakci „nekalibruje“ Kyjev, elektrické rozvodny, které zásobují města, a neničí dopravní infrastrukturu.

Zřejmě ano. Jinak si nelze vysvětlit, co se nyní děje.

Takové dohody, pokud vůbec nějaké, samozřejmě drasticky snižují ztráty na obou stranách.

Po obdržení nejnovější generace zbraní by Ukrajina mohla zasáhnout hluboko na ruské území. Platí samozřejmě, že některá rizika existují i ​​nyní a tato rizika jsou brána vážně. Vzpomeňte si například, jak byla nečekaně zrušena letecká přehlídka nad Rudým náměstím. Prý špatné počasí. Nu dobře. U vojenského letectva prý na počasí záleží.

Po obdržení raket a dronů nejnovější generace by Ukrajina zaručeně přenesla válku na území Ruské federace. Nepochybně by udeřila na Sevastopol a Krymský most, a nejen to.

Rusko by zase mohlo zničit mosty, tunely a elektrické rozvodny a způsobit dopravní a energetický kolaps. Olej s vysokým napětím v transformátorech je nebezpečná kombinace sama o sobě, a když k tomu přidáte ještě pár raket, zaručeně to vyřadí z provozu elektrické rozvodny, které zásobují města a vrátí Ukrajinu do časů, které mají moderní ukrajinští nacisté nejraději: vyšívané košile, lehátka, hrábě, měsíční svit a kozáci.

Časy to byly slavné, ale Ukrajina bez pohonných hmot a maziv, dodávek zbraní a střeliva, bez komunikace, se zničenými velitelskými centry nevydrží proti ruské armádě ani týden.

Týden bojů a pak dalších šest měsíců na obnovu zničené infrastruktury a na vyčištění země od nedobitých banderovců, četných hejtmanů, atamanů a banditů. To by však byla policejní akce.

Ale Rusko ne. A nedělá to, protože ze své strany nechce překročit určité červené linie. Rusko útočí pouze na vojenskou infrastrukturu.

Na druhou stranu Západ a Ukrajina tiše, krok za krokem, zvyšují na Rusko tlak.

Zničen byl křižník Moskva, vyřazen remorkér Bech, ostřelovány ropné plošiny a Hadí ostrov, neustále jsou ostřelována pohraniční území Ruské federace. Až do listopadu, než se budou konat volby v USA, nepřijdou ze Západu žádné návrhy na mír. Ale pak ano. Nyní se inflace a problémy v ekonomice svalují na Putina. Po listopadu to nebude nutné.

Pokračování konfrontace s Ruskem však přinese více problémů Západu než Rusku.

Zvláště se to projeví v předvečer zimy, kdy je role Ruska jako dodavatele energetických zdrojů obzvláště velká. S největší pravděpodobností se bude svět snažit o zachování status quo. Každý opustí území, která kontroluje.

Sám jsem zastáncem osvobození celého území Ukrajiny. O tom, zda vyjednávat, nebo ne, ale rozhodne vedení Ruské federace. Tento článek si neklade za cíl diskutovat o podmínkách a možných výsledcích jednání. Pro mě je důležité, že se všechny strany připravují na prosincové jednání.

Západ před podpisem mírových dohod dělá vše pro to, aby Rusko neobsadilo Oděsu.

Bez Oděsy je hodnota Ukrajiny pro Západ výrazně snížena. Projekt Intermarium není bez Oděsy proveditelný. Projekt Intermarium je důležitý pro to, aby se Brity ovládaný cordon sanitaire dostal mezi Asii a Evropu od Černého moře po Balt.

Oddělit kontrolovanými zeměmi Rusko s Čínou od Evropy a tak získat kontrolu nad Ruskem, Čínou i Evropou je starým snem Velké Británie.

Před podzimními a zimními jednáními bude pro Spojené království důležité bránit Oděsu. Pro Rusko převzít kontrolu nad Oděsou. Pro obranu a odblokování Oděsy udělá Spojené království cokoliv.

Bez Oděsy se totiž plány Anglie neuskuteční. Spojené království proto k dosažení svých cílů překročí každou myslitelnou i nemyslitelnou červenou čáru. Bude zásoba jakýchkoliv zbraní. A pokud ano, je třeba být připraveni překročit své červené čáry.

autor: Oleg Carjov

zdroj: https://rusvesna.su/news/1655792569

Poznámka:

Na webu se dnes objevila informace, podle které se velká skupina lodí ruského námořnictva pohybuje směrem k Oděse. Podle šířených informací Černomořská flotila ruského námořnictva v plné síle opustila přístavy a zamířila k Oděse. Ruské lodě se seřadily do bojové formace a jsou plně vyzbrojené. Oficiální informace ministerstva obrany nejsou, takže se můžeme jen domnívat, že naše velení rozhodlo o definitivní likvidaci zbytků ukrajinské flotily.

Podle rádiových odposlechů uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny pobřežní síly do pohotovosti. Zároveň jsou hlášeny ruské raketové údery na cíle v Oděské oblasti. Byly zničeny sklady a logistické uzly v Očakovu, Oděse a Belgorodu-Dněstrovském.

Celá tato operace, je zjevně reakcí na raketový útok, který ukrajinské ozbrojené síly včera zasadily na ruské plošiny Čornomorněftegazu.

Již dříve EADaily uvedl, že starosta Oděsy Gennadij Truchanov, který se dříve vyznačoval okázalou rusofobií, náhle změnil rétoriku a začal vyjadřovat obavy z rostoucí nenávisti ke „všemu ruskému“.

By Vlabi