Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přijde vlna zdražování.

8. 4. 2021

Přijde vlna zdražování.

Už podražilo skoro všechno, z čeho firmy vyrábí

Filip Horáček, Zuzana Hodková

seznamzpravy.cz

Řešením není zdražování, ale reparace!

Poznámka ČNL:

Již  téměř 20 let píšeme příslušným ústavním činitelů o reparacích, které nám dluhuje Německo. Dosud marně. Přesto jsme v prosinci r. 2020 poslali premiéru A. Babišovi petici, v níž jsme ho upozornili zejména na ekonomické důsledky současných zdravotních problémů a jejích léčby. Vyslovili jsme obavy, že pandemie koronavirová může rychle přerůst v pandemii dluhovou a bídy, která bude dále zvýrazňována novými, vyššími daněmi, inflací, pádem sociálních jistot i dosavadní životní úrovně.

 

Navrhovali jsme, abychom proto urychleně vznesli na příslušné orgány SRN požadavek na zahájení jednání o reparacích. Jde o hodně výše než o 5 bilionů korun. Splátky reparací Německem by nám pomohli oddlužit náš stát a vložit stamiliardové investice do oblasti ekonomické i jiných, aniž by statisíce, možná i miliony našich spoluobčanů, padly do chudoby a bídy.

 

Vláda ČR namítá, že jsme se Česko-německou deklarací  zavázali, společně s Německem, že nebudeme vznášet právní a majetkové nároky z minulosti na druhou smluvní stranu. Zastáváme však  od vlády odlišné stanovisko. Mezinárodně nám reparace byly potvrzeny Pařížskou reparační smlouvou, jíž jsme, spolu s USA, Anglií, Francií a dalšími 14 státy, byli signatáři. Tato mnohostranná smlouva má mnohem vyšší právní sílu než zmíněná dvoustranná deklarace. Proto její ustanovení, která jsou v rozporu s Pařížskou reparační smlouvou jsou neplatná od samého počátku. A tudíž nám nic nebrání, abychom na Německu požadovali zaplacení reparací, z nichž nám dosud uhradila si 0,40 % z celkovém částky. V Paříži spojenci jednali i jménem Německa a zavazovali ho. Německo této povinnosti se může zbavit jen plným zaplacením reparací.

 

Víme, že pro nestatečné a povrchní politiky je lehčí zatěžovat občany republiky daněmi, různými platbami, inflací, než vymáhat reparace na Německu. Otázkou, kterou by si tito měli položit, zda tato lehčí cesta není ve skutečnosti cestou katastrofální. A také, co je v našem státním a národním zájmu.

 

Jsme pro urychlené vymáhání reparací na Německu, které nám pomohou překonat těžkosti, jež nás čekají, a otevřou nám cestu vedoucí z pádové pozice opět vzhůru.

Dr. O. Tuleškov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář