Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zničte Trumpa - K čertu s Ústavou

6. 9. 2022

Zničte Trumpa - K čertu s Ústavou

napsal(a) Alan M. Dershowitz

4. září 2022

Překlad původního textu: "Get Trump!" Damn the Constitution
Překlad: Libor Popovský, Helena Kolínská

Nestátní nezisková organizace ACLU, která dlouhodobě protestuje proti nadužívání příkazů k domovní prohlídce namísto soudních obsílek, se k prohlídce Trumpova sídla Mar-a-Lago (na snímku) nevyjádřila. Pokud je cílem zničit Trumpa, tak je dovoleno vše, včetně pokrytectví, nekonzistentnosti i protiústavnosti. (Foto: Giorgio Viera / AFP prostřednictvím Getty Images)

Hnutí "Zničte Trumpa! " chce bývalého prezidenta Donalda Trumpa zničit za každou cenu. Cílem tohoto hnutí je zabránit Trumpovi kandidovat v prezidentských volbách v roce 2024. Řada členů hnutí "Zničte Trumpa! " je k dosažení toho, co považují za nezbytný a obdivuhodný cíl, ochotna použít jakékoliv prostředky. "V sázce je demokracie," tvrdí tito lidé. A aby bývalého prezidenta Trumpa zastavili, jsou připraveni obětovat ústavní práva, občanské svobody, zásady i právní stát.

Tento argument je mi důvěrně známý. Bojoval jsem proti němu už v padesátých letech minulého století, kdy slušní lidé, kteří věřili, že komunismus představuje vážné nebezpečí pro demokracii, byli ochotni pošlapat ústavní práva údajných komunistů a jejich sympatizantů, aby jim zabránili zničit naši demokracii.

Situace byla tehdy vyhrocenější než dnes a existovaly skutečné obavy z rostoucího vlivu komunismu po celém světě. Sovětský svaz ovládal celou východní Evropu a pronikal i do střední Evropy a Latinské Ameriky. Komunisté ovládali také Čínu. Nikita Chruščov se chvástal: "Pohřbíme vás". Panovaly obavy – i když přehnané – z vlivu komunismu v amerických médiích, akademických kruzích a vládní byrokracii. Mccarthismus měl v úmyslu tyto komunisty vykořenit a zabránit šíření jejich protidemokratické agendy. McCarthyovci i někteří umírnění byli kvůli dosažení toho, co považovali za ušlechtilý prodemokratický cíl, připraveni zničit i Ústavu.

Dnes se mnozí lidé obávají trumpismu. Řada mých levicových přátel se ho obává stejně, jako se v 50. letech mnoho pravičáků obávalo komunismu. A třeba mají i pravdu. Ale to je neopravňuje k tomu, aby zničili století pokroku v oblasti občanských svobod, svobody projevu, spravedlivého soudního procesu a právního státu. V amerických mainstreamových médiích se nyní často objevují články požadující kompromisy v oblasti důležitých práv v zájmu "zničení Trumpa". Například Sam Harris v podstatě řekl, že v zájmu záchrany demokracie je ochoten demokracii zničit. Tato jeho nebezpečná slova ilustrují činy mnoha lidí z krajní levice. Můj bývalý kolega Laurence Tribe, který půl století vyučoval ústavní právo, je nyní pro dosažení stranického cíle Demokratů "zničit Trumpa" ochotný použít Ústavu jako zbraň. Je neuvěřitelné, že se Tribe vyslovil pro stíhání Donalda Trumpa za "pokus o vraždu" víceprezidenta Mikea Pence. K tomu by ovšem bylo zapotřebí zpětně a protiústavně rozšířit zákony o pokus o vraždu tak, aby odpovídaly Trumpovým neuváženým činům a nečinnosti ohledně Mikea Pence. To však Tribeovi a jeho stoupencům – kterým záleží více na dosažení jejich "ušlechtilých" cílů než na hanebných prostředcích, které jsou ochotni použít – zjevně nevadí.

Levičáci, kterým dlouhodobě vadil zákon o špionáži z roku 1917, jej nyní naopak chtějí rozšířit tak, aby se vztahoval i na Trumpovo údajné pochybení. Nestátní nezisková organizace ACLU (American Civil Liberties Union, Americký svaz pro občanské svobody), která dlouhodobě protestuje proti nadužívání příkazů k domovním prohlídkám namísto soudních obsílek, se k prohlídce Trumpova sídla Mar-a-Lago nevyjádřila. Pokud je cílem zničit Trumpa, tak je dovoleno vše, včetně pokrytectví, nekonzistentnosti i protiústavnosti.

Současnou debatu dobře ilustruje scéna z filmu A Man for All Seasons (Člověk pro každé počasí, 1966):

William Roper: "Takže vy teď dáváte ďáblovi výhodu zákona!"

Sir Thomas More: "Ano! A co byste chtěl dělat vy? Prorazit velkou díru v zákonech, abychom toho ďábla zničili?"

William Roper: "Ano, zrušil bych kvůli tomu všechny zákony v Anglii!"

Sir Thomas More: "Aha? A kam byste se schoval, Ropere, až by byl zrušen poslední zákon a ďábel by se obrátil proti vám? Tahle země je hustě osázená zákony, od pobřeží k pobřeží, zákony lidskými, ne božími! A kdybyste je odstranil, a vy jste schopný to udělat, opravdu si myslíte, že byste v bouři, která by se následně rozpoutala, zůstal vzpřímeně stát? Ano, v zájmu své vlastní bezpečnosti bych ďáblovi poskytl výhodu práva!"

Dnes by více levičáků souhlasilo s Williamem Roperem než se sirem Thomasem Morem. Dnešním ďáblem je Donald Trump a dnešní páni Roperové jsou si v zájmu toho, "aby dnešního ďábla zničili, ochotni prosekat v zákonech pohodlnou cestu." Já bych stejně jako sir Thomas More dal každému "výhodu zákona", a nejen "kvůli vlastní bezpečnosti", ale i kvůli budoucím generacím. Jakmile budou Ústava a občanské svobody jednou "osekány", tak bude velmi obtížné je znovu vypěstovat a "bouře, která by se pak rozpoutala," by nám mohla zabránit "postavit se" na odpor proti novým tyraniím z extrémní levice i pravice.

Existuje legitimní způsob zabránit tomu, aby byl v roce 2024 Donald Trump zvolen americkým prezidentem – byl již ve spravedlivých volbách poražen jednou a může být poražen znovu – bez osekávání Ústavy a oslabování právního státu. Bude to však vyžadovat tvrdou práci, nikoli protiústavní fígle.

Hlasoval jsem proti Trumpovi již dvakrát, a pokud bude znovu nominován, tak proti němu hodlám hlasovat i potřetí. Je to mé demokratické právo, a stejně tak mají Trumpovi příznivci právo ho volit. Toto důležité právo by nemělo být odebráno protiústavními prostředky, i kdyby nepravděpodobným výsledkem mělo být znovuzvolení Trumpa americkým prezidentem. To je cena za demokracii.

Alan M. Dershowitz je emeritní držitel profesury Felixe Frankfurtera na Harvard Law School, autor knihy The Price of Principles: Why Integrity Is Worth Its Consequences a spolupracovník Gatestone Institute sponzorovaný Charitativní nadací Jacka Rotha. Jeho videokanál "The Dershow" můžete sledovat na on-line platformě