Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znak ukrajinského pluku AZOV ve světle run

3. 11. 2019

Znak ukrajinského pluku AZOV ve světle run

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno

 

Emblém ukrajinského dobrovolnického pluku AZOV má název podle oblasti u krymského poloostrova, dobytého dříve carskou říší na turkotatarských konkurentech.( Za emblém se v heraldice označuje obvykle novodobý znak vytvořený ne zcela v souladu s tradičními pravidly.) Podle oblasti se nazývá i přilehlé malé moře.

První Azov a zde vystavěnou pevnost dobyl již Petr I. Poté byla ztracena, a nakonec ji znovu získal kníže Potěmkin s přídomkem Tauričevský roku 1783 za souhlasu habsburské říše Josefa II. a s uznáním poražené turecké Vysoké Porty. (Taurida byl starověký řecký název Krymu). 

Krym byl s okolím Azova od té doby ruský. Až do  nelegitimního předání Ukrajině sovětským vládcem Chruščovem bez oprávnění Nejvyššího sovětu SSSR r.1954. Toto vše se dnes v západních diplomatických análech zakrývá. Současná Ukrajina tyto historické reálie - jak se to jeví veřejnosti - ignoruje.

 

 Soudobý ukrajinský pluk má svůj emblém postaven na staré nacistické symbolice. Nacisté, zejména formace SS (Schutzstaffeln - povodně ochranné oddíly Hitlera,později i samostatná organizace, dělící se ve tři složky a mající i vlastní vojsko - Waffen SS, později začleněné do Wehrmachtu), pod  podvůdcem Himmlerem, velitelem SS, používali pro své oddíly mimo jiné i runových znaků.

 

Runy jsou typy starogermánského severského písma a symboliky tamní mytologie. Každá runa vyjadřuje nejen znak písmene,ale i symbol vlastnosti. Jsou doloženy tři typy run - starý germánský futhark prostý, pozdější středověký anglosaský futhork, a konečně vikingský futhark. Jejich výkladem se zabývají celé generace badatelů a existují o nich stovky studií.

 Za dob vlády nacistů na aplikaci run pracovali esesmani jako byl Walter Heck, návrhář grafik z Bonnu, výrobce dekorací Ferdinand Hoffstatter a další. Ovšem instrukce pro použití run si osoboval sám Himmler, posedlý  inkarnací - "vtělením císaře Jindřicha Ptáčníka". Himmler zavedl tzv. řádové hrady, kterým v říši dominoval centrální hrad Wewelsburg s mnoha obřadními síněmi, z nichž v nejvyšší obradní síni byla podlaha vyložena symbolem Slunce - tzv. mnohočetnou svastikou, kterou převzal do znaku rovněž pluk AZOV. Řádové hrady a areály byly i v protektorátu - například v Jihlavě, na Veveří či na Sovinci. ( V emblému Azova je  mnohočetná svastika podkladovým symbolem run, užitých jako srdeční štítek).

Mnohočetná svastika je prastarý pravěký symbol slunce, používaný Indoevropany (které pangermáni a po nich nacisté nazývali "Indogermány"). Používali ji například Indové, Baltové, Praslované v nejruznějších úpravách. Rozdíl byl též v užití točivého efektu - zdali šlo o levotočivou anebo pravotočivou svastiku. Pravotočivá měla mít ničivé účinky...(Vykladači hitlerovské okultní pavědy tvrdí, že právě zneužití svastiky zničilo III.říši...) Symbolika slunečního znaku byla nacisty zneužita právě z iniciativy Himmlera, jenž nařídil používání a výklady run pro své SS. Obecně však tyto výklady nebyly dostatečně pochopeny a nakonec se od nich upouštělo. Pro nacisty vyložil Himmler runy převážně jako symboly nadřazenosti rasy, vítězství a nadvlády. Například byla zavedena tzv. Sig-runa, runa vítězství, kterou si nacisté Waffen-SS zdobili uniformy. Právě Sig-runu vytvořil návrhář Walter Heck. Další kolektivně užívaná runa byla Ger-rune - runa společného ducha. Tato runa ve starogermánském prostém futharku odpovídá runě Hagalaz - runě vyjadřující krizi či nouzi. V kombinaci s runami  Naudiz a Isaz znamenajícími potřebu a tíšeň a dále chlad (doslova led) vytvářela konotaci soudržnosti v krizi, v boji.

Kombinace run Hagalaz a Naudiz vytvořila další znak - tzv Wolfsangel (Vlčí hák).

Jeho stranově obrácenou verzí je právě runa užitá na emblému pluku AZOV.

Údajně to býval symbol magické síly odhánějící vlky ve středověku severní a východní Evropy.

Nacisté označovali runou Wolfsangel zejména divizi Waffen-SS "Das Reich."

 

Pluk AZOV bojujíci proti Doněcku a Luhansku po boku ukrajinské armády, nabírá do svých řad podle zprávy MF.Dnes řadu cizinců patřících podle amerických analytiků k extrémní pravici, podobně jako britská neonacistická skupina Národní akce, anebo skandinávské Severské hnutí odporu (MF Dnes 22.10.2019,str.9, viz publikovaný emblém pluku AZOV v barvě). Existence a aktivita pluku AZOV, jehož propagátorem u nás je pan exeuroposlanec Štětina, je názornou ilustrací toho, co se dnes odehrává na samostatné Ukrajině.

 

Zdroje: 

Baxter Ia., Východní fronta.Z tajných archivů SS. Svojtka Praha 2005,str.66ad.

Bischop Ch., Divize Waffen-SS 1939-1945, Svojtka Praha,2007,str.28 ad.

King B., Runy.Písmo a magie Vikingů, Votobia 1996. 

Lumsden R., SS Reálie. S fotografiemi ze sbírky Ulric of England, Otto Praha 1998,str. 35.

 aj.

Wikipedie, Runy (Pozor, stať řádně necituje!)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pluk Azov nená ve znaku převrácenou runu

JiriTintera,6. 1. 2022 20:22

Vážený autore,
nesouhlasím s Vaším tvrzením, že znak pluku Azov vznikl převrácením emblému SS-Panzer Division "Das Reich". Naopak je známo, že velký i malý znak pluku Azov vychází z ukrajinské tradice. Například, to co Vy považujete za převrácenou runu jsou písmena I a N, která v zkratce vyjadřují sousloví "ideja nacii" (národní myšlenka).
JRT