Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zloděj ukradl bustu Edvarda Beneše, která stála na prezidentově hrobce

4. 9. 2020

Zloděj ukradl bustu Edvarda Beneše,

která stála na prezidentově hrobce

31. března 2014  11:10

   

      Bronzová busta Edvarda Beneše ze zahrady vily v Sezimově Ústí na Táborsku, kterou si druhý československý prezident s manželkou nechali postavit ve 30. letech 20. století. Busta stála na žulovém podstavci u hrobky manželů Benešových.

     

      Bustu někdo ukradl v době od páteční čtvrté hodiny odpolední do nedělního odpoledne. Je přibližně 50 centimetrů vysoká, pochází z roku 1947 a je zhotovena z bronzu.

     

    Busta Edvarda Beneše zmizela z jeho hrobky.

 

    "Výše způsobené škody bude následně upřesněna. Po pachateli i odcizené bustě intenzivně pátrají ve spolupráci s táborskými kriminalisty policisté místního obvodního oddělení," uvedl táborský policejní mluvčí Miroslav Doubek.

 

    Policisté se obracejí na návštěvníky zahrady u Benešovy vily, občany města i každého, kdo třeba zaregistroval nabídku prodeje bronzové busty, aby své informace předali policistům na jejich služebně na náměstí T. Bati v Sezimově Ústí, na telefonní lince 974 238 730, případně na čísle 158.

 

    Edvard Beneš s manželkou si nechali postavit letní dům s rozlehlou zahradou v Sezimově Ústí v letech 1930-31. Druhý československý prezident si přál, aby byl pohřben na pozemku domu, proto uprostřed malého návrší zvaného Kazatelna, kde podle tradice kázal Mistr Jan Hus, byla postavena hrobka.

 

    Zahrada s hrobkou byla za života manželky Hany volně přístupná veřejnosti. Od roku 1975 však byla uzavřena. První návštěvníci se tam mohli podívat až na jaře roku 1990.

    Autor: khr

 

    Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/zlodej-ukradl-bustu-edvarda-benese.A140331_105011_budejovice-zpravy_khr

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář