Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zločinec Thaçi převezen do Haagu, Jan Urbach

8. 11. 2020

Zločinec Thaçi převezen do Haagu

Jan Urbach

7. 11. 2020   VašeVěc

 

„Prezident“ samozvané Republiky Kosovo Hashim Thaçi (Hašim Tači) byl včera transportován do vazby Mezinárodního tribunálu v Haagu. Spolu s ním byli v Haagu umístěni ve vazbě tři velitelé teroristické tzv. Kosovské osvobozenecké armády: Rexhep Selimi (Redžep Selimi) - v současné době poslanec kosovského parlamentu, Kadri Veseli - předseda Demokratické strany Kosova, s níž je také spojen Thaci (Tači), a Yakup Krasniqi (Jakub Krasniči) - jeden z nestorů kosovsko-albánské opozice.



Hashim Thaçi, který ve čtvrtek rezignoval na post „prezidenta“, dorazil v pátek pozdě odpoledne na letiště v Prištině, odkud byl převezen do Haagu. V hlavním městě Nizozemska ho převzali vyšetřovatelé z komory zabývající se válečnými zločiny v Kosovu spáchanými během války v letech 1998-1999. Thaçi byl v té době jedním z velitelů Kosovské osvobozenecké armády a byl přímo zapojen do boje proti srbským milicím a srbské armádě, která bránila srbskou menšinu v Kosovu. Podle prokurátorů z Haagu jsou obvinění vinni z téměř 100 vražd Srbů, Romů a politických oponentů. Připomeňme, že již v roce 2010 měl Právní výbor Rady Evropy k dispozici „četné konkrétní a vzájemně do sebe zapadající indicie“, že tzv. Kosovská osvobozenecká armáda koncem 90. let internovala místní Srby a kosovské Albánce, mučila je a „nechala je zmizet“. Důkazy předložil ve své zprávě zvláštní zpravodaj Dick Marty. Podle zpráv se měl Thaçi podílet i na obchodu s lidskými orgány.

Foto: Přátelské setkání Karla Schwarzenberga a Hasima Thaciho. Schwarzenberg v roce 2008 za podivných okolností prosadil uznání tzv. Republiky Kosovo českou vládou.

 

A ještě plakát Trikolory

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář