Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zítřejší válka dnes. Proč Čína zvítězí?

26. 3. 2023

Zítřejší válka dnes. Proč Čína zvítězí?

Od admin -

23.3.2023

 

Autor: Julian Macfarlane, 23. 03. 2023

 

Způsob vedení války se změnil. A zítřejší válka už je tady.

 

Larry Johnson a Andrej Marťjanov.

 

Na internetu je několik autorů, které si jednoduše musíte přečíst, pokud chcete získat představu o tom, co se dnes geopoliticky a vojensky děje. Larry Johnson, bývalý analytik CIA, je jedním z nich. Dalším je Andrej Marťjanov, hlavní zdroj informací o ruské armádě.

 

Johnson nedávno publikoval článek založený na Marťjanovově videu na YouTube, v němž hovoří o cestě prezidenta Si do Moskvy a možnosti vojenské spolupráce.

 

Čína ale opravdu potřebuje ruské hypersonické rakety a systémy protivzdušné obrany, soudí Marťjanov. Na obzoru se pro Čínu rýsuje válka a bez pomoci přátel by nemusela vyhrát.

 

Johnson cituje Andreje:

 

    Letecké křídlo může vypustit salvu střel JASSM za hranicí doletu protiletadlových střel DF-21. Jednoduchá aritmetika: 950+700=1 650 km, nebo v případě JASSM XR 1 900 + 700 = 2 600 km. Ale to je v případě útoku na pozemní cíle v pevninské Číně.

 

    JASSM je však také, a dokonce především, protilodní střelou. Ano, je to typická americká protilodní střela – podzvuková a nepříliš obratná. Ale… jak si můžete spočítat, JEN tři CBG amerického námořnictva můžete okamžitě poznat, že při svých alfa-úderech mohou mít tyto tři letouny 48 x 3 = 144 úderných letounů současně a každý z těchto F-18 může nést… 4 JASSM. Nebuďme naivní a představme si, že některé z těchto F-18 budou mít čistě protivzdušnou konfiguraci. Řekněme tedy, že v průměru nebudeme mít 4, ale 3 JASSM na jeden F-18. Vynásobte: 144 x 3 = 432 JASSM v první salvě.

 

To zní docela přesvědčivě. Ale opravdu by Čína v takovém scénáři prohrála?

 

Pochopil to snad Marťjanov špatně? Nemyslím si, že by americké námořnictvo mělo tak velkou výhodu.

 

Marťjanov je prostě vynikající v ruských vojenských záležitostech – ale v tomto případě už ne tolik v čínských. Mám ale pocit, že jeho informace jsou trochu zastaralé. V hodnocení, které Larry cituje, by měl pravdu ještě před několika lety. Ale ne teď. Situace se změnila.

 

Abych to vysvětlil, dovolte mi malou analýzu. Koneckonců právě proto se tento zpravodaj jmenuje „Zprávy forenzní„.

 

Martjanov se odvolává na JASSM „XR“.

 

To je tak trochu podraz – jde totiž o starý název pro to, co se nyní nazývá JASSM „ER“ (Extended Range) neboli řada AGM158, verze s dlouhým dosahem původně spíše krátkonohých JASSM z roku 2009, které měly dosah pouhých 370 km.

 

Verze amerického námořnictva je AGM158C LRASM – (Long Range Anti-Ship Missile.) V současné době jich námořnictvo má přibližně 200 a ne 432 kusů, i když Andrej možná zahrnuje i typy kratšího doletu. Nebo ví něco, co já nevím.

 

Ale ani 400 není zdaleka dost.

 

Podle nedávných válečných her Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) by tři týdny války s Čínou spotřebovaly nebo překročily veškeré nebo téměř veškeré zásoby americké armády v oblasti munice dlouhého dosahu.

 

Mezi tyto zbraně dlouhého doletu patří více než 4 000 střel AGM-158 Joint-Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) amerického letectva a přibližně 200 střel AGM-158C Long-Range Anti-Ship Missiles (LRASM) amerického námořnictva.

 

Jednoduše řečeno, USA nemohou s Čínou bojovat déle než 3 týdny a stálo by je to značné náklady. Pokud nedokážou zvítězit za 3 týdny – dojde jim munice.

 

Čtěte mezi řádky americké vojenské zprávy.

 

Invazi na Tchaj-wan by se dalo zabránit – ale za strašlivou cenu. USA by už nikdy nebyly stejné. Bylo by to jako s Japonskem po bitvě v Korálovém moři, kde sice Japonsko takticky zvítězilo, ale USA získaly strategické vítězství. Poté bylo Japonsko vyřízeno.

 

Andrejův scénář předpokládá, že čínské námořní prostředky budou mimo dosah jejich systémů protivzdušné obrany, nebo budou zdecimovány úvodní salvou více než 400 raket. To je nepravděpodobné.

 

Když USA a jejich spojenci v roce 2018 vypálili na Sýrii 118 raket, bylo to na statické cíle. Bylo jich zachyceno 71 a to při relativně velmi skromném syrském systému protivzdušné obrany! Válka v Tichomoří by nebyla pro USA žádným  šlágrem. Čína má mnohem více sofistikovanější obranu než měli Syřané, včetně protiraketové obrany a elektronických protiopatření.

 

Základny na Okinawě? Sedící kachny.

 

Situace

 

Takto vypadá situace v Tichomoří. Všimněte si, že čínská obranná linie zahrnuje Okinawu a Subic Bay a Japonsko. A útočný dosah Číny sahá daleko za Guam.

 

situacePro vyšší rozlišení, klik na obrázek.

 

Pokud by Číňané chtěli napadnout Tchaj-wan, stačilo by jim překročit 180 km širokou Tchajwanskou úžinu. Byli by na domácí půdě. Ne že by měli v úmyslu napadnout Tchaj-wan jednoho ze svých největších obchodních partnerů. Chtějí, aby jejich cenné polovodičové závody hladce fungovaly.

 

Pokud by však Číňané byli nějakým způsobem donuceni k invazi – pak je téměř celá oblast Tchaj-wanu pokryta čínskými pozemními systémy protivzdušné obrany. Pokud by se USA pokusily zasáhnout, jejich síly by byly zranitelné. Čína není Taliban. Má o něco větší palebnou sílu.

 

palebni-silaPro vyšší rozlišení, klik na obrázek.

 

Čínské námořní síly jsou zjevně značné a rychle se vyvíjejí. A na konci pětiletého modernizačního programu v roce 2025 budou více než impozantní.

 

Ve skutečnosti se čínská výzbroj zlepšuje téměř každým dnem. Číňané mají technologickou a průmyslovou základnu, která jim umožňuje modernizovat se mnohem rychleji než Západ. A co je nejdůležitější, má také vůli – protože čelí existenční hrozbě agrese, které Západ nečelí.

 

Pokud jde o střely s plochou dráhou letu, do jejichž kategorie patří střely JASSM, Čína disponuje celou řadou různých střel s různými vlastnostmi, které lze přizpůsobit různým scénářům. Patří mezi ně mimo jiné DH-10, CH-10, DF-10A a YJ-100 s dosahem od 300 do 1000 km. Mohou být odpalovány z různých platforem včetně letadel, lodí a ponorek.

 

Kromě toho. Čína disponuje hypersonickými raketami odpalovanými ze vzduchu, jako je DF 21, která má dolet téměř 2000 km.

 

h6-bomberPro vyšší rozlišení, klik na obrázek.

 

Nezapomeňte, že H-6 má dolet téměř 4000 km, což je mnohem lepší než 700 km amerických letounů.

 

Samozřejmě, že CBG (Combat Battle Groups), které Andrej zmiňuje, jsou jistě působivé, zejména ty super-nosiče. Ale pokud válka přijde, nebude to opakování druhé světové války.

 

Čína má několik letadlových lodí a uvědomuje si jejich užitečnost při řešení konfliktů, které nejsou mezi partnery. Ale nebudou se snažit zopakovat bitvu u Midway.

 

Čína má jiné zaměření.

 

horici-kriznik

 

Nové čínské torpédoborce a 052D AD „Chinese Aegis“ – například jsou vybaveny radary protivzdušné obrany a 64 komorami s vertikálně odpalovacími trubicemi, každá až se čtyřmi raketami. Každá loď tak může technicky odpálit až 260 raket. To je velká palebná síla. Ne nadarmo se jim říká „zabijáci letadlových lodí“.

 

Tyto nejmodernější lodě mají velkou flexibilitu . Každá z nich stojí téměř miliardu dolarů, ve srovnání s 3,5 až 7 miliardami dolarů, které stojí torpédoborce nové generace DDG amerického námořnictva. Americká letadlová loď stojí 13 miliard.

 

torpedoborecČínsky torpédoborec

 

Pokud USA přijdou o tři letadlové lodě, je to 40 miliard dolarů, ale ve válce s Čínou by to byly jen drobné.

 

Stojí za to Tchaj-wan?

 

Jsou Američané takoví blázni? Nedávné zkušenosti příliš nenasvědčují tomu, že by byli skutečně příčetní. Jsou to Spojené státy nerozumu.

 

Stejně jako Rusko musí být Číňané připraveni na existenční válku.

 

Jak velkou pomoc Číňané potřebují?

 

Andrej si myslí, že Číňané potřebují pomoc Ruska. Ne, oni ji nepotřebují – oni ji chtějí. Je v tom rozdíl. A Rusko pomoc Číně chce. 1 +1 =3.

 

Jednou z oblastí spolupráce je hypersonika. Obě země v této oblasti vedou a časem tento náskok rozšíří, zatímco USA stále zaostávají.

 

Rusové již své rakety Kinžal použili na Ukrajině. A mají také systém Avangard.

 

Číňané mají několik systémů. Existuje hypersonický, vysoce přesný hypersonik CJ 100 (chybně DF100), který má maximální dolet nad 3000 km, při odpálení ze vzduchu více než 4000 km!

 

hypersonik-cj100

 

DF21 zmíněný Andrejem je nyní nahrazován DF26, který má dolet přibližně 4000 km.

 

df26

 

A existuje hypersonická střela odpalovaná ze vzduchu podobná Kinžalu.

 

kinzal

 

Rusové mají samozřejmě vynikající nosné systémy.

 

ruske-kinzaly

 

Co by USA neměly chtít, je válka na dvou frontách! Ale jak jsme si všimli, jsou to blázni a někteří politici přesně o tom mluví.

 

I kdyby šlo jen o válku v Tichomoří, USA jsou ve značné nevýhodě Pokud by si Číňané a Rusové vyměňovali vojenské technologie tak, jako si vyměňují jiné věci, a tak, jak to dělají USA se svými vazalskými státy, nebyl by to vůbec žádný souboj.

 

Například Číňané bývali v ponorkách pozadu. Teď už nejou. Vypustili velmi tiché „stealth“ ponorky, které nahradily jejich starší ponorky.

 

cinska-ponorka

 

Představte si jednu z těchto ponorek s ruskými hypersonickými raketami Zircon nebo dokonce s nadzvukovými raketami Kalibr! Nebo další modernizovanou verzi využívající velmi pokročilé ruské konstrukce ponorek!

 

Samy o sobě, jen s čínskými zbraněmi, představují velkou hrozbu pro americké i japonské ponorky a jejich hladinové prostředky.

 

Vezměme také v úvahu nový čínský bombardér Stealth, který letos prochází letovými zkouškami a má být dodán v roce 2025. Arzenál tohoto bombardéru bude zahrnovat hypersonické zbraně.

 

cinsky-bombarder

 

Američané jsou za Rusy a Číňany pozadu i v oblasti antistealth radarů.

 

Synergie! A zkušenosti

 

Číňané již využívají některé ruské konstrukce stíhaček a technologie AD navíc ke svým vlastním. Společně mohou modernizovat radarové systémy, hypersoniku a pokročilé systémy protivzdušné obrany.

 

Ale nejdůležitější, co Rusové mají a Číňané ne, jsou bojové zkušenosti. Rusové a Číňané již společně provádějí vojenská cvičení. A ruské zkušenosti pomáhají definovat čínské strategie pro oblast Tichomoří.

 

cinsky-rusti-vojaci

 

USA prostě nemohou držet krok. Už jen proto, že jim chybí mozková kapacita. Co by si počaly bez milionu indických inženýrů a výzkumníků, kteří pracují v USA? A právě teď tito inženýři odcházejí domů díky masivnímu propouštění v amerických technologických gigantech.

 

Rusové, kteří mají méně než polovinu obyvatel USA, absolvuje ročně dvakrát více inženýrů. Čína jich absolvuje šestkrát více. Tito motivovaní mladí lidé jsou hnací silou nových technologických revolucí, které mění ruský a čínský průmysl.

 

USA už prostě nemají takovou technologickou, vzdělanostní ani průmyslovou základnu jako dříve. Jejich zaměření na systémy, které jsou příliš drahé na to, aby se daly použít, a příliš drahé na to, aby se ztratily, vylučuje konvenční válku i kdyby země měla prostředky na výrobu těchto systémů, až je bude potřebovat. USA nikdy nečelily a stále nečelí existenční hrozbě. Takže vnímaná potřeba  neexistuje. Kdyby byla, měli by brannou povinnost jako v Rusku a Číně. Jedinou existenční hrozbou pro USA jsou nakonec jejich vlastní iluze.

 

Rok před svou smrtí napsal Zbigniew Brzezinski:

 

    Potenciálně nejnebezpečnějším scénářem by byla velká koalice Číny, Ruska a možná Íránu, ‚antihegemonistická‘ koalice, kterou by nespojovala ideologie, ale vzájemně se doplňující problémy.

 

Tento scénář vytvořili po sobě jdoucí američtí prezidenti od Obamy po Bidena a jeho realizaci dnes vidíme v Siově návštěvě Moskvy a v ruském a čínském spojenectví s Íránem.

 

Čau, čau, …American Pie! (Klikněte pro poslech)

 

Jel jsem svým Chevym k hrázi,

ale hráz byla suchá.

A staří dobří hoši pili whisky a žitnou.

Zpívali This will be the day that I die (Tohle bude den, kdy zemřu)

This will be the day that I die.

 

Ten chevrolet býval tak cool s motorem o výkonu 300 koní. Ale nedokáže držet krok s elektromobilem. A hráz je suchá. A to nemluvím o ekonomice. Chevy je na špalcích.

 

Staří dobří mazáci? To je Joe Public, kterého média krmí ekvivalentem whisky a žitné, aby otupil bolest z končící hudby, zatímco sedí doma a sleduje CNN.

 

*****

 

Julian Macfarlane je americký mediální a strategický analytik, jenž nyní žije v Tokiu. Publikuje na Substacku pod názvem „Zprávy forézní“.

 

Zdroj článku a obrázků: Zprávy forézní

Překlad: Admin Nekorektní TOP-CZ