Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel Václav Kuchynka, hrdina z východní fronty

1. 1. 2023

 

 

 

Zemřel Václav Kuchynka, hrdina z východní fronty

16. 12. 2020, 14:39

ČTK

 

V úterý ve věku 95 let zemřel válečný veterán Václav Kuchynka, bojovník z východní fronty a místopředseda Československé obce legionářské. Na Twitteru to ve středu oznámil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Kuchynka se za druhé světové války zúčastnil například karpatsko-dukelské operace nebo osvobozování Československa. V roce 2017 ho prezident Miloš Zeman povýšil do hodnosti brigádního generála.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

 

Článek

„Včera (v úterý) večer zemřel ve věku 95 let brigádní generál ve výslužbě Václav Kuchynka, veterán bojů na východní frontě a místopředseda Československé obce legionářské. Čest jeho památce!,” uvedl Metnar.

Ministerstvo obrany na svém webu s odkazem na projekt Paměť národa uvedlo, že se Kuchynka narodil 13. září 1925 v malé vesničce Český Závidov u východní hranice tehdy polské západní Volyně do zemědělské rodiny. Za nacistické okupace této oblasti se Kuchynka podílel na n činnosti závidovské odnože odbojové organizace volyňských Čechů Blaník.

 

Na jaře 1944 vstoupil do 1. československého armádního sboru, po výcviku se nakazil malárií. „Křest ohněm” podle ministerstva prodělal v bojích v Karpatech, když se v bezvýchodné situaci ukryl v bahně pod dřevenou lávkou, kterou následně přejel německý tank. „Přes zborcení lávky pod vahou tanku jako zázrakem vyvázl s lehkými zraněními,” uvedlo ministerstvo. Kuchynka se účastnil celého karpatsko-dukelského tažení i následného osvobozování Československa.