Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemětřesení ve Washingtonu - Ukrajina rozhádala Američany

13. 11. 2022

Zemětřesení ve Washingtonu - Ukrajina rozhádala Američany

Na nejvyšších úrovních vlády Spojených států se objevila neshoda ohledně toho, zda tlačit na Ukrajinu, aby usilovala o diplomatické ukončení války s Ruskem.

Generál Mark A. Milley, předseda Sboru náčelníků štábů

13. listopadu 2022 - 04:20

 

Nejvyšší americký generál vyzval k jednání, zatímco jiní poradci prezidenta Joea Bidena tvrdí, že je příliš brzy. Generál Mark A. Milley, předseda Sboru náčelníků štábů, předložil na interních schůzkách důkazy o tom, že Ukrajinci dosáhli na bojišti asi tolik, kolik mohli rozumně očekávat, než nastane zima, takže by se měli pokusit upevnit své zisky u jednacího stolu.

 

Jiní vysocí představitelé se ale této myšlence bránili a tvrdili, že ani jedna strana není připravena vyjednávat a že jakákoli pauza v bojích by poskytla ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pouze šanci na přeskupení. Ačkoli Bidenovi poradci věří, že válku pravděpodobně nakonec vyřeší vyjednávání, úředníci uvedli, že dospěli k závěru, že tato chvíle ještě nedozrála a že by Amerika neměla tlačit na Ukrajince, aby se stáhli, když jsou v pohybu.

 

Debata, kterou představitelé popsali listu The New York Times pod podmínkou anonymity, unikla v posledních dnech, když generál Milli veřejně naznačil své soukromé rady Ukrajincům.

 

„Chopte se okamžiku,“  řekl ve středu v projevu v New Yorku.

 

Viděli jsme, jak ukrajinská armáda bojuje s ruskou armádou až do konce. Nyní není s jistotou známo, co přinese budoucnost, ale myslím si, že zde existují možnosti pro nějaká diplomatická řešení,“ řekl generál.

 

Bílý dům se však distancoval od jakéhokoli úmyslu, že tlačí na ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby postoupil území ruským útočníkům, i když Moskva stahuje své síly ze strategického města Cherson.

„Spojené státy nevyvíjejí nátlak na Ukrajinu. Netrváme na tom. To, co děláme, je konzultovat jako partneři a prokazovat naši podporu nejen prostřednictvím veřejných prohlášení nebo morální podpory, ale také prostřednictvím hmatatelné fyzické podpory ve formě vojenské pomoci,“ řekl ve čtvrtek novinářům Jake Sullivan, prezidentův poradce pro národní bezpečnost.

 

Pentagon ve čtvrtek skutečně oznámil, že posílá Ukrajině dalších 400 milionů dolarů vojenské pomoci. Mezi dodanými zbraněmi budou první mobilní systémy protivzdušné obrany Avenger poskytnuté Spojenými státy, stejně jako rakety pro systémy protivzdušné obrany HAVK, které již poskytlo Španělsko, minomety, dělostřelecké náboje, Humvee, granátomety, vybavení pro chladné počasí a munice pro dělostřelecké raketové systémy High Mobility neboli HIMARS, které se ukázaly být tak účinné při zatlačování Rusů.

 

Generál Reuters Mark A. Miley má na ukončení války na Ukrajině jiný názor

 

Otázka, co si přesně Spojené státy o rozhovorech myslí, v posledních dnech podnítila rozhovory na obou stranách Atlantiku, když se američtí, ukrajinští, ruští a evropští představitelé pokoušeli rozluštit někdy smíšené signály z Washingtonu.

Sullivanova cesta do Kyjeva minulý týden v některých vyvolala dojem, že Bidenova administrativa apelovala na Zelenského, aby alespoň ukázal připravenost k jednání, ale američtí představitelé to popřeli.

 

Místo toho řekli, že na konci schůzky, která se soustředila převážně na jiné problémy související s válkou, Sullivan navrhl, aby Zelenskij přemýšlel o tom, co je to „spravedlivý mír“.

 

Zmatek umocnily nejednoznačné komentáře Bidena na středeční tiskové konferenci. Na otázku, zda si myslí, že Ukrajina má nyní potřebné páky k zahájení jednání, nechal prezident dveře otevřené.

 

„Ještě se uvidí, zda bude vynesen verdikt, zda je Ukrajina připravena na kompromis s Ruskem, nebo ne,“ řekl Biden.

 

Na pozdější otázku, zda navrhl Ukrajině zvážit vzdát se nějakého území, Biden rychle odpověděl „ne“.

 

„To je na Ukrajincích. Nic o Ukrajině bez Ukrajiny. Vím jednu věc: nebudeme jim říkat, co mají dělat,“ řekl a zopakoval oficiální linii, že jakékoli usnesení musí určit Kyjev, nikoli USA nebo Evropa.

 

Někteří současní i bývalí představitelé uvedli, že ačkoliv v současné době netlačí na jednání, administrativa chce být připravena na diplomacii, pokud to má smysl.

„Chtějí zařídit možnost diplomacie, aniž by to vypadalo, že Ukrajincům říkají, co mají dělat. Prostírají stůl, ale nesedí u stolu,“ řekl Charles A. Kupchan, profesor Georgetownské univerzity, který působil jako evropský poradce prezidenta Baracka Obamy a nedávno napsal esej na podporu jednání.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)