Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemědělci nás mohou zbavit hnoje…

17. 2. 2024

Zemědělci nás mohou zbavit hnoje…

Marek Řezanka

Protest českých zemědělců dne 19. února 2024 není akcí žádné ruské páté kolony, jak občany mystifikují Fialova vláda a jí nakloněná mainstreamová média. Jedná se o odpor české veřejnosti vůči vládním krokům, které nejen české zemědělství, ale i český průmysl svou politikou bezprostředně ohrožují a vedou do záhuby.   

Čeští občané nehájí ruské, ale své zájmy. Bojují za národní energetiku, domácí potravinářství a usilují o to, aby zemědělská výroba zůstala v českých rukou. Bojují za budoucnost naši, našich potomků – a potažmo celého státu. Nejedná se o členy žádné politické strany, demonstranti nekandidují ve volbách. Demonstrace je zaměřena zejména na hrozby plynoucí z tzv. Green Dealu, jehož dopady na naše občany mohou být drastické. Demonstrující poukazují na stále rostoucí nekonkurenceschopnost našich podniků, která je jednak zapříčiněna katastrofální vládní energetickou politikou, a jednak právě opatřeními plynoucími z Green Dealu.

 Je vyloženě trapné, jak premiér Fiala a další vládní politici (například Vít Rakušan) dehonestují občanský protest – a přitom v době, kdy byli v opozici, mocně podporovali Mikuláš Mináře a Milion chvilek (údajně pro demokracii). Kdyby tomuto spolku skutečně záleželo na principech demokracie, musil by proti Fialově kabinetu stávkovat dnes a denně. Tu na protest proti zavádění cenzury, tu proti setrvávání politiků podezřelých z napojení na organizovaný zločin v ministerských pozicích, ondy proti zavádění indoktrinace ve školství či proti asociálním krokům vedoucím k ožebračování značné části naší populace. Již z tohoto je zřejmé, že Milion chvilek tady nikdy nebyl kvůli obraně demokracie, ale kvůli instalaci nedemokraticky si počínající Fialovy vlády.

 Protest českých zemědělců se netýká toliko problematiky zemědělství. Jde o kvalitu života každého z nás – jaké potraviny budeme konzumovat, a za jakou cenu. Každý z nás by si měl vybavit napapanou tvář premiéra Fialy s pokryteckým úšklebkem – a s německou Nutellou v ruce.

 Ať si nás vládní představitelé a jejich fanklub nadále nálepkují jako „ruské dezoláty“. Stejně tomu už věří jen oni sami – a kdo ví, zda všichni. Primární je vyslat této vládě vzkaz, že většina společnosti stojí proti ní, třebaže z větší části jde o odpor toliko pasivní. Toto je ovšem v každém případě mohutný sociální vzdor, který nelze redukovat na oblast politiky. Naše zemědělce drtí dovozci potravin z původních západoevropských zemí, k čemuž se přidává další faktor, a to zdražování výroby v důsledku prosazování „zelené“ zemědělské politiky EU.

 Pondělní demonstrace není demonstrací traktoristů. Je demonstrací všech nespokojených občanů, různého věku, sociálního a ekonomického postavení, rozdílného vzdělání, a dokonce i rozdílné politické orientace (myšlen je pravo-levý ideologický model).

 U premiéra Fialy je čitelný strach. Premiér se pondělní demonstrace bojí. Bojí se právě toho pojícího potenciálu, který může protivládní odpor v naší společnosti sjednotit – a učinit ho efektivním. Není nic impozantnějšího, než když traktoristy podpoří lékaři a učitelé, senioři a matky samoživitelky, lidé handicapovaní, státní zaměstnanci, ale i řada podnikatelů, kteří jsou rovněž touto vládou postiženi.

Přestože počet založených živností a společností vykazuje nadále trend rostoucí, v roce 2022 došlo k jejich hromadnému poklesu. Podle odhadů ukončilo svou živnost přes 70 000 živnostníků a necelých 13 000 společností s ručením omezeným. Začátek roku 2023 nebyl výjimkou. V březnu 2023 přesáhl počet ukončených živností hodnotu 95 000.

Přitom podnikatelé vždy byli jednou z hlavních opor stávající vlády.

 Fialova vláda likviduje, co dlouhé roky fungovalo – a za to vše si zaslouží vystavit patřičný účet. Nechceme-li další krachující podniky, nechceme-li přijít o své zemědělství, vadí-li nám představa, že učitelé budou místo vzdělávání našich dětí plnit roli indoktrinační – a následně se vrhnou do uklízení odpadků, a že řada dětí bude hladovět, příčí-li se nám vize společnosti bez dostupné zdravotní péče a dostupnosti nezbytných léků, nechceme-li se spokojit s budoucností bez demokratické diskuse, je nejvyšší čas se i na české poměry vysoce nekompetentní, diletantské a aférami promořené  Fialovy vlády zbavit.

 

Křičme do daleka…

 

Společnost silně vře a doutná ve svém vzdoru:

Bylo dost cenzury, jež na náš život tlačí.

Čelíme divné hře – čelme jí na traktoru,

ať vidí nestvůry, že vadí nám sluj dračí.

 

Všude je plno gest – jen vize jaksi schází:

Faleš se přijala za normu, která platí.

Máme se nechat vést tam, kde zbyly jen srázy?

Premiér Fiala a vláda nejsou svatí.

 

Teď na nás dopadá, co všechno tihle kazí.

Užší je ohrada – již došlo na zákazy.

Ovce jsou poslušné – a když ne, vlk se vzteká.

 

Již nic nám nezbývá než v odporu být spjatí.

Doba je děsivá – a sny mnohým z nás hatí:

Být mimo? To už ne – to křičme do daleka…