Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeman byl prezidentem dolních deseti milionů občanů, míní Hašek

7. 3. 2023

Zeman byl prezidentem dolních deseti milionů občanů, míní Hašek

Když byl bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dotázán redaktorkou Práva, aby zhodnotil 30 let prezidenta Miloše Zemana v české politice, s ohledem na majitele deníku se rozhodl na svém facebooku zveřejnit celou svou odpověď.

Miloš Zeman a Michal Hašek

7. března 2023 - 10:30

 

Byl jsem požádán paní redaktorkou Práva o stanovisko ke 30 letům pana prezidenta v české politice. S ohledem na aktuálního vlastníka Práva (nikoliv od paní redaktorky) nečekám směrem k prezidentovi nic pěkného, dávám sem na fcb moji kompletní odpověď. Je to jen a pouze můj osobní pohled, který v budoucnu rád podrobněji rozšířím.

 

Miloš Zeman určíte prosel za více než 30 let v politice vývojem. Z širší veřejnosti neznámého prognostika jej listopad 1989 udělal politikem, který spojil svoji budoucnost se sociální demokracii. Tu učinil nejdříve nejsilnější opoziční, posléze nejsilnější vládni stranou a období jeho vlády lze pro občany i stát hodnotit jako pozitivní, když zvládnul dopady předchozí hospodářské krize a transformace země, společnosti i ekonomiky. 

 

Do prvního "politického důchodu" odcházel jako úspěšný premiér a předseda ČSSD. Následně jej CSSD vybrala v referendu jako prezidentského kandidáta, ovšem zvolen nebyl a od této události se dá datovat vnitřní rozkol v ČSSD, který vyvrcholil cca o 10 let později. Miloš Zeman převyšoval o několik tříd svoje nástupce v čele ČSSD v politické strategii i taktice. Po 10 letech se vrátil na scénu, již nikoliv jako člen ČSSD a vyhrál první (a za 5 let i druhou) přímou volbu hlavy státu. Bohužel levice nedokázala využít fakt, ze se na Hrad dostal levicový politik a byla v pohledu i v přístupu na Miloše Zemana rozdělena. 

 

 

Po tom, kdy v ČSSD mocensky zvítězilo liberální křídlo a ČSSD se personálně i programové zadala odklánět od autentické levicové politiky, prezident začal více komunikovat s hnutím ANO a Andrejem Babišem, který postupně "ukradl" ČSSD nejdříve část programových priorit a následně i podstatnou část levicových voličů. Ve volbách 2017 postihnul ČSSD volební debakl (7,5%), prezident jako levicový státník podpořil půdorys nové vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM. 

 

Druhé volební období Miloše Zemana (2018-2023) bylo bohužel ovlivněno zhoršujícím se zdravotním stavem hlavy státu, který vyvrcholil hospitalizací Miloše Zemana v závěru roku 2021 a snahou části senátní reprezentace aktivovat cl.66 Ústavy a zbavit Miloše Zemana prezidentského úřadu. 

 

Poslední rok mandátu byl ve znamení spolužití levicového prezidenta a spíše pravicové Fialovy pětikoaliční vlády, včetně společné komunikace rusko-ukrajinského konfliktu a odsouzeni ruského útoku na Ukrajinu. V aktuálním politickém složeni většiny ústavních orgánů ČR se Miloš Zeman nedočká objektivního hodnocení jeho politického odkazu, ten lze čekat až s odstupem jak v otázce domácí, tak i zahraniční politiky Zemana jako premiéra i prezidenta. 

 

Zůstávají samozřejmě i kontraverzní momenty - vztah k mediím, některá personální rozhodnutí tykající se ČSSD i výkonu prezidentského mandátu. Miloš Zeman byl pro mne prezidentem dolních 10 milionů občanů. Z politiky s ním odchází nejúspěšnější představitel moderní české levice i autentické levicové ČSSD za posledních 30 let. 

 

(z profilu: Michal Hašek, foto: fb)