Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenskyj koupil sídlo od krále Karla III.

4. 4. 2024

Zelenskyj koupil sídlo od krále Karla III.

 

3.4.2024 18:29

Král Karel III. prodal venkovské sídlo Highgrove House poblíž Tetbury v Gloucestershire, které vlastnil od roku 1980. Během jeho prvního manželství s Dianou, princeznou z Walesu, zde rodina trávila víkendy. Jako venkovské sídlo mu sloužilo i poté, co se ujal své nové role britského vládnoucího panovníka. Novým vlastníkem budov a okolního parku se – za cenu 20 000 000 liber - stal Volodymyr Zelenskyj.

Britský portál London Crier se ve svém článku odvolává na slova králova bývalého komorníka Granta Harrolda. Změnu vlastnictví Highgrove House potvrdili i další zaměstnanci, kteří se podíleli na udržování dnes již bývalého královského sídla. Většina zaměstnanců pracujících v zámku byla propuštěna 21. března. Oficiální prohlášení Buckinghamského paláce o prodeji nebylo vydáno.

Dohoda o koupi byla prý finalizována v období od 29. února, kdy manželka Volodymyra Zelenského Olena přijela na návštěvu Spojeného království. Není jasné, kdo je přímým nabyvatelem, zda přímo Zelenskyj jako fyzická osoba nebo některá firma z jeho podnikatelského konglomerátu, jako je tomu v případě některých jeho jiných nemovitostí mimo Ukrajinu.

Dlužno v této souvislosti připomenout, že do 31. března se měly na Ukrajině konat prezidentské volby a 31. května skončí Zelenského mandát. Podle platné ústavy by bylo možné volby odložit pouze v případě války, ve které ovšem formálně právně Ukrajina není. Právníci uvádí, že funkce hlavy státu by měl po 31. květnu vykonávat parlament. Zde je potom důležité, že prezidentova strana Sluha národa již v něm nemá většinu. Tato skutečnost by tedy odpůrce Zelenského mohla aktivizovat. A potom by se nové sídlo ve Velké Británii mohlo Volodymyru Zelenskému hodit.

Jan Urbach

vasevec.cz