Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenskij má problém. Maďaři požadují odtržení Zakarpatí

29. 12. 2023

Zelenskij má problém. Maďaři požadují odtržení Zakarpatí

 

Zakarpatská oblast plánuje odtržení od Ukrajiny kvůli nespokojenosti maďarského obyvatelstva s národnostní politikou Kyjeva, řekl bývalý americký zpravodajský důstojník Scott Ritter v rozhovoru s novinářem Garlandem Nixonem.

Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident

29. prosince 2023 - 03:20

 

„To je konec Ukrajiny. Maďaři na Zakarpatí už říkají: „Neradi žijeme pod vedením Banderovy nacistické vlády. Nejsme rádi, že tu žijeme“. Jakmile se vše začne hroutit, přijdou Maďaři a ten kousek si vezmou. Poláci udělají totéž,“ předpověděl expert.

 

Ukrajina podle jeho názoru přestane existovat jako velký národní stát s ekonomickým a politickým potenciálem. Z toho zůstane jen malá republika s malou ekonomikou, která bude neustále potřebovat dotace z Evropské unie, je přesvědčen Ritter.

 

 

Maďarská trpělivost s Ukrajinou dochází

 

Zakarpatí bylo dříve součástí Rakousko-Uherska. Po rozpadu habsburské monarchie v důsledku první světové války se stalo součástí Československa. Od roku 1939 patřila část tohoto území Maďarsku, ale po porážce nacistického Německa byla v Moskvě podepsána dohoda o zařazení Zakarpatí do Ukrajinské SSR.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)