Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ze „sudetoněmeckého“ programu 20 bodů z r. 1961

19. 10. 2021

Ze „sudetoněmeckého“ programu 20 bodů z r. 1961

 

16. Hlásíme se k právu sebeurčení jako právu národů a národních skupin určovat si svobodně svůj politický, hospodářský, sociální a kulturní status. O osudu sudetských Němců a jejich území může být totiž rozhodováno jen s jejich výslovným souhlasem.

 

Prof. JUDr. Miroslav Potočný, DrSc., „Sudetoněmecký program tzv. 20 bodů z hlediska mezinárodního práva“, k 16. bodu: Další velký omyl tzv. sudetských Němců, že o nich a „jejich území" (nikdy žádné neměli, žili na území druhého, sousedního státu) může být rozhodováno jen s jejich výslovným souhlasem. Jde o ne­sebekritičnost, ne-li drzost! Oni jako menšina si odvážně dovolili spolurozhodovat o neblahém osu­du českého národa a nyní po všech tragických zkušenostech střední Evropy, celé Evropy a světa za druhé světové války znovu s pyšným čelem hájí svou zaviněnou prohru a nenávratně ztracenou věc.

 

Pro úplnost dodáváme, že právo na sebeurčení náleží jen národům, které dosud nemají svůj stát. Sudeti byli národnostní menšinou, která podle mezinárodního práva nemohla ustavit svůj stát.

 

Nic nám není známo o tom, že by tento program SL zrušil.

ČNL