Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaspalo Rusko?

13. 11. 2020

Zaspalo Rusko?

 

   V lednu 2017 ještě nestačil nově zvolený prezident Donald Trump  ani usednout do úřadu a už musel čelit obvinění, že ve volbách zvítězil díky tomu, že byly ovlivňovány z Ruska.

   Toto obvinění se s ním táhlo prakticky po celé období, kdy zastával nejvyšší funkci. V polovině dubna 2019 byla zveřejněna zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Také v ní se tvrdilo, že Rusko se pokoušelo americké prezidentské volby ovlivnit. Spoluúčast Donalda Trumpa ani nikoho z jeho štábu sice prokázána nebyla, demokratičtí předáci v Kongresu však zprávu zpochybňovali. Vyjádřili obavy, že vyšetřovací spis je neobjektivní, a tvrdili, že veřejnost nemá důvěru v šetření celé této kauzy.

   Jak známo, Rusové zdaleka neovlivňují pouze americké volby. Každý úspěch některé z nepohodlných stran kdekoliv v evropské zemi je přičítán intervenci ruských tajných služeb. V polovině března minulého roku varoval šéf naší kontrarozvědky před ruským ovlivňováním voleb do Evropského parlamentu. Jak prohlásil na půdě Senátu, „analýzou dostupných a zpravodajských informací a analýzou událostí, ke kterým došlo v minulých letech, docházíme k tomu, že hlavním státním aktérem, který má zájem na ovlivnění voleb a demokratických procesů, je Ruská federace“.

   Po celu dobu jsme ujišťováni, že Rusko nenechává nic náhodě a využívá ke své rozvratné činnosti naprosto cokoliv. Počátkem dubna letošního roku informovala eurokomisařka Věra Jourová, že s nástupem pandemie přibylo snah destabilizovat společnost. Velká část dezinformací, které se šíří do Evropské unie ze zahraničí, pochází, podle jejích slov, právě z Ruska.

   Tak jednoznačná prohlášení natolik věrohodných osob jistě není radno podceňovat. V případě, že prezidentské volby v USA vyhraje Joe Biden, se ovšem nelze ubránit nepříjemným pochybám. Že by si Rusko tak důležitou záležitost nepohlídalo? To není příliš pravděpodobné. Pak to ovšem může znamenat jen jediné, a sice, že tentokrát vsadilo na kandidáta demokratů.

 

Prof. Jan Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář