Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásadní rozhodnutí Marek Řezanka

23. 1. 2023

Zásadní rozhodnutí

Marek Řezanka

 

Milí občané,

 

 karty před druhým kolem prezidentských voleb jsou rozdány zcela jasně. Jsou zde dva kandidáti, oba spojení s určitým politickým spektrem, třebaže se vás jeden bude snažit přesvědčit, že je kandidátem občanským. Není. Má zcela jasnou podporu stávající vládní pětikoalice, jejíž většinu kroků hájí. Stýká se s Petrem Novotným z ODS, člověkem, který nechvalně proslul nebezpečným vyhrožováním. Rovněž komunikuje s výtržníky, kteří poničili standartu – a vyjednává s nimi o podmínkách jejího vrácení, místo, aby se řídil právem.  

 Vyberete si podporu Fialovy vlády, nebo dáte svůj hlas představiteli opozice? Zkuste se nejprve zamyslit nad tím, jaký je váš vztah k Fialově vládě: Pokud je negativní, nemůžete volit generála, nebo budete volit proti sobě samým.

 Zamyslete se nad tím, jak se za Fialovy vlády mění vaše životní úroveň. Zda se cítíte bezpečněji. Jestli máte pocit, že můžete bez obav veřejně sdílet své názory.

 Pokud dospějete k závěru, že se budoucnosti obáváte, že se dostáváte do existenčních potíží – a že máte strach se na veřejnosti svobodně vyjadřovat, je to zcela jasný indikátor toho, koho (ne)volit.

 Nenechte si stále kálet na hlavu. Kolikrát jste již slyšeli, že pokud nevolíte, jak vám jistí předepisují, jste „zbabělci“, „trollové“ či „dezoláti“? Máte to zapotřebí? Vzepřete se. Pojměte druhé kolo prezidentských voleb jako hlasování o (ne)důvěře Fialovu kabinetu. Zvítězí-li Petr Pavel, znamená to, že většina této společnosti s kursem nastoleným Fialovou vládou souhlasí.

 Pak ale zapomeňte na jakýkoli protest. Účast na demonstracích vám rozhodně neudělá dobře v novodobých kádrových posudcích. Stačí se podívat na plány pana Rakušana a jeho resortu.

 Nechcete žít v setrvávajícím strachu, kdy válka na Ukrajině eskaluje ve válku jadernou? Pak se přímo nabízí podpořit kandidáta, jehož heslo zní: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják. Proč slovo „mír“ u stoupenců Fialovy vlády vyvolává takovou nenávist? Protože chtějí porážku Ruska za každou cenu, třeba cenu zničení celého světa. My bychom ale měli za každou cenu stát na straně života, tedy na straně míru. Na opačné straně, než stojí například ministryně obrany Černochová, která horovala za armádní registr branců.

 Máte možnost pojmout tyto volby i jako referendum o vládních snahách na úpravu Ústavy, a to ve smyslu širších vládních pravomocí naše vojáky vysílat do ciziny a přijímat cizí vojáky na našem území bez souhlasu parlamentu. Skutečně si přejete militarizovanou společnost? Právě tyto vládní počiny A. Babiš kritizuje a nazývá je zatahováním naší země do války. Zda se tak stane, máte nyní ve svých rukách. Záleží na vašem rozhodnutí.    

 Opravdu chceme žít v atmosféře, v níž manželka opozičního kandidáta dostává poštou obálku s kulkou jako výhružku? Pro ty, kdo tvrdí, že přímá volba prezidenta přináší eskalaci kampaně, připomenu kulky, jež obdrželo pět poslanců volících Václava Klause prezidentem republiky v roce 2008.

 Vzdorujme nepřípustnému tlaku mainstreamových médií, která nás dnes a denně přesvědčují, že je tu pouze jeden demokratický kandidát – a tím je Petr Pavel. A že jeho protivníka může volit jen někdo hloupý, zlý a podlý. Bojujme proti manipulaci. Volme i proti těmto médiím. Volme proti kněžím, kteří v kázáních vyhrožují lidem jinak volícím, jak se tomu stalo v Rokytnici nad Rokytnou. Řekněme již dost bezbřehému překrucování faktů – i ze strany škol a církve. Hajme demokratické principy proti nátlakovým akcím. Dokud můžeme, dejme najevo, co je pro nás nepřijatelné.

 Ještě nic není rozhodnuto. Rozhodujete vy. Tak si to, prosím, uvědomte.