Jdi na obsah Jdi na menu
 


Západ vstupuje do „soutěže globální vytrvalost“ na Ukrajině

10. 7. 2022

Západ vstupuje do „soutěže globální vytrvalost“ na Ukrajině

Kolem Ukrajiny začala „soutěž globální vytrvalosti“. A tak vyvstává otázka, zda bude Západ schopen splnit své vojenské, politické a finanční závazky zadržet Rusko. Píše o tom New York Times .

Ilustrační foto

10. července 2022 - 09:01

 

Biden slíbil, že bude Ukrajinu podporovat „jak dlouho to bude potřeba“, ale ani on, ani nikdo jiný nemůže říct, jak dlouho to bude trvat.

 

„Úředníci připouštějí, že zásoby zbraní v USA a Evropě dojdou. Přestože USA schválily vojenskou a jinou pomoc ve výši 54 miliard dolarů, nikdo neočekává další šek ve výši 54 miliard dolarů, až dojde ten předchozí," uvádí NYT. .

 

Zároveň se „uvnitř země i v zahraničí začíná projevovat únava veřejnosti“. Z tohoto důvodu bude podle komentátorů New York Times z politických a analytických kruhů obtížné udržet stejnou úroveň materiální pomoci Ukrajině.

 

Kongresem schválená vojenská pomoc podle některých odhadů potrvá do druhého čtvrtletí příštího roku, otázkou ale je, jak dlouho vydrží současné dodávky zbraní a munice, aniž by došlo k degradaci vojenské připravenosti Spojených států.

 

Roček: Pohrdání Ruskem je úhelným kamenem západní tragédie


Američtí představitelé, mluvící pod podmínkou anonymity, řekli New York Times, že pochybují o schopnosti Ukrajinců vytlačit Rusy z Ukrajiny, ačkoli takové aspirace „teoreticky“ podporuje Zelenskij. Ve Washingtonu také panují „vážné pochybnosti“, zda je možné ukončit válku do konce roku, jak si přál ukrajinský prezident.

Analytici dotazovaní NYT se domnívají, že příštích šest měsíců bude kritických. A po tomto období „zjistíme, že jedna nebo obě strany jsou příliš unavené a budou hledat cestu ven“.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)