Jdi na obsah Jdi na menu
 


Západ EU se obohacuje na účet Východu

8. 1. 2021

Západ EU se obohacuje na účet Východu

Aleksander Piński

8. 1. 2021 Forsal a Reformy

 

I přes populární domněnky o pomoci se z Polska ve skutečnosti odvádí více peněz, než země dostává z fondů EU.

 

Mezi lety 2010 a 2016 dostávalo Polsko z fondů Evropské unie ekvivalent 2,7 procent svého HDP; během stejného období z něj 4,7 procenta HDP bylo odvedeno, uvádí ve své knize „Kapitál a ideologie“ francouzský ekonom Thomas Piketty.

 

Pikettymu se v důsledku úspěchu jeho předchozí knihy „Kapitál v 21. století“ podařilo získat řadu kontaktů, které mu poskytly přístup k vládním datům a k historickým dokumentům, které byly předtím nedostupné.

Mezi takovými zeměmi získal Piketty přístup datům o Polsku. Většina zajímavých pasáží v jeho knize „Kapitál a ideologie“ je srovnáním mezi průměrnými ročními převody finančních zdrojů z EU do Polska, Česka, Slovenska a Maďarska s jejich odtoky do zahraničí.

 

Jedním z příkladů v této knize je to, že Polsko mezi lety 2010 až 2016 dostávalo průměrně z fondů EU částku 2,7 procenta HDP. Avšak ve stejném období bylo 4,7 procenta HDP odvedeno pryč ze země.

 

Ale Polsko není žádná výjimka. Ze všech zemí Visegrádské čtyřky více peněz odtéká, než jich v rámci oficiálních EU převodů dostávají.

 

Piketty si myslí, že tato data vysvětlují frustraci mnoha občanů států střední a východní Evropy v EU. Vysvětluje, že mnozí Poláci, Češi a Maďaři viní ze svých nízkých příjmů to, že jejich vlastní země vykořisťují němečtí a francouzští investoři, kteří za využití levné práce převádí zisky do svých domovských zemí.

Proslulý ekonom Thomas Piketty říká, že z Polska a z dalších zemí regionu ve skutečnosti více peněz odtéká, než jich přitéká z EU.

Piketty potvrzuje, že po pádu komunismu Západní investoři převzali značnou část kapitálu Východní Evropy. To představuje zhruba čtvrtinu, díváme-li se na aktiva včetně nemovitostí, ale více než polovinu, díváme-li se jen na společnosti (a ještě více, díváme-li se na velké společnosti).

Piketty se odkazuje i na práci, kterou napsal Paweł Bukowski a Filip Novokmet, „Mezi komunismem a kapitalismem: dlouhodobá nerovnost v Polsku, 1892-2015.“ Autoři jsou přesvědčeni, že nerovnosti v Polsku po transformaci systému nenarostly tolik jako v Rusku převážně proto, že značná část zisků společností provozovaných v Polsku se ze země odvádí.

Proto neexistují žádní polští magnáti, jako jsou v Rusku. Je to proto, že peníze vydělané pomocí našich občanů jdou k německým, francouzským nebo k americkým miliardářům.

Piketty poukázal, že Východní Evropa nepatřila Západním investorům jen během komunistického období. Uváděl, že Západní investoři měli v Polsku silnou pozici i před Druhou světovou válkou.

 

Uvádí však, že značné odtoky peněz ze zemí jako Polsko nijak přímo neznamenají, že vstup do EU byl pro země regionu špatný. Konec konců odtok peněz je důsledkem provedených investic, které ve Východní Evropě zvýšily produktivitu a příjmy.

 

Bohužel ale příjmy v Polsku a ostatních zemích regionu nerostly tak rychle, jak by mohly, částečně v důsledku silné vyjednávací pozice Západních investorů, kteří mohli vždy hrozit, že ze země odejdou, pokud je zisky z investic neuspokojí.

 

Novarepublika.cz
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář