Jdi na obsah Jdi na menu
 


Západ čeká na podmínky ze strany Moskvy

15. 11. 2022

Západ čeká na podmínky ze strany Moskvy

Ukrajinský konflikt by se měl co nejdříve „zmrazit“ – takhle chtějí USA a Evropa ukončit válku?Lídři zemí západního světa jsou odhodláni ukrajinský konflikt co nejdříve „zmrazit“ a zaměřit se na stále hlasitěji se ozývající Čínu.

Ilustrační foto

15. listopadu 2022 - 04:20

 

V poslední době se výrazně změnil tón prohlášení evropských a amerických představitelů k událostem odehrávajícím se na území bývalé Ukrajiny. Jestliže dříve ve velké míře používali militantní rétoriku, nyní se stále více zasazují o mírové řešení konfliktu. Západ přitom klade nejen požadavky na Moskvu, ale také ukazuje svou připravenost tlačit Kyjev k dialogu.

 

„Čekají, jaké podmínky nastaví Rusko, všichni jsou připraveni na jednání, jak rozdělit Ukrajinu, podél které hranice. To vše je dnes důsledkem toho, že Evropa, USA i Ukrajinci sami jsou tímto konfliktem unaveni a rádi by ho nyní, jak si myslí, „důstojně“ ukončili,“ konstatoval politolog Koškin.

Jiná věc je, že Západ se nesnaží ukončit konfrontaci mezi Ruskou federací a Ukrajinou, ale má zájem pouze o „zmrazení“. Nyní by se měla veškerá pozornost soustředit na Čínu, která výslovně říká, že hodlá vrátit Tchaj-wan pod svou jurisdikci.

 

Politolog si je na základě toho jistý, že se Spojené státy pravděpodobně pokusí ponechat možnost pozdějšího využití Kyjeva k útoku na Rusko, a tento moment by neměl být ignorován.

 

Stojí za zmínku, že dříve kyjevský režim možnost jednání s ruskou stranou všemožně popíral. Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij dokonce podepsal příslušný zákon. Z Kyjeva však nyní přicházejí méně kategorická prohlášení.

 

Administrativa Zelenského připravuje balíček ústupků Rusku výměnou za mír

 

Ukrajinský politik, bývalý poslanec Nejvyšší rady Ilja Kiva, informoval na sociálních sítích o přípravě balíčku ústupků Rusku v administrativě Vladimira Zelenského.

 

Bývalý ukrajinský poslanec Ilja Kiva na svém kanálu Telegram uvedl, že kabinet prezidenta Ukrajiny nyní pracuje na variantě vyjednávací pozice výměnou za mír.

 

„Možnost opustit jihovýchod Ukrajiny ve prospěch Moskvy, ztráta přístupu k Azovskému a Černému moři, neutrální status Ukrajiny, částečné uznání nových subjektů Ruska. Pokud si Zelenskij udrží moc, dojde k úplnému zastavení bojů,“ řekl ukrajinský politik.

 

Kyjevský režim podle něj bude moci „prezentovat ostudný výsledek jako další vítězství“.

 

„Donutili jsme Rusko, aby zastavilo palbu a souhlasilo s našimi podmínkami, řekne Aristovič,“ uzavřel Kiva.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)