Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žaloba u ICC na Netanjahua. Je viněn z genocidy

15. 11. 2023

Žaloba u ICC na Netanjahua. Je viněn z genocidy

14.11.2023 18:39

Turecké úřady obvinily izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z genocidy v pásmu Gazy a podaly kvůli tomu žalobu k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), informovali o tom právníci vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje.

Právník a dlouholetý blízký spolupracovník prezidenta Erdoğana Metin Külünk označil izraelského premiéra za Hitlera 21. století. Zdůraznil, že Benjamin Netanjahu musí být postaven před soud za škodu, kterou způsobil lidem v pásmu Gazy, a také za genocidu, kterou spáchal.

„Dnes jsme v zastoupení svědomí občanů Turecka podali k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu žalobu proti Hitlerovi 21. století, izraelskému premiérovi Netanjahuovi, který musí stanout před soudem za genocidu, kterou spáchal v Gaze a všechny zločiny proti lidskosti,“ řekl Külünk.

Dodal, že podal žalobu na Netanjahua u ICC spolu se dvěma svými kolegy prostřednictvím tureckého ministerstva spravedlnosti. Celkem má žaloba 23 stran.

Benjamin Netanjahu dříve hovořil o civilních obětech během bojů v pásmu Gazy. Nazval to vedlejší škody. Podle Netanjahua jsou primárními cíli izraelské armády „teroristé“.

Jan Urbach

vasevec.cz