Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákon o digitálních službách EU - nadále cenzuruje velké sociální sítě

22. 8. 2023

Zákon o digitálních službách EU - nadále cenzuruje velké sociální sítě

 

Práva na svobodu v Evropské unii jsou i nadále omezena. Brusel přitvrzuje cenzuru.

Ilustrační foto

22. srpna 2023 - 04:20

 

Konec tohoto měsíce, přesněji 25. srpna vstoupí v platnost zákon o digitálních službách a tomu se musí velké sociální sítě podrobit. Poté jsou tyto portály povinny předpokládané dezinformace a nezákonný obsah ostranit.

 

Drastické tresty ohrožují

 

Na druhé straně jsou porušení vystavena hrozným trestům, které mohou jít do miliard. Podle EU pojem dezinformace již zahrnuje zprávy, které jsou v rozporu s převládající agendou očkování, klimatu a migrace. Tímto způsobem slouží DSA k potlačení informací, které nejdou ruku v ruce s mainstreamem. Nařízení se konkrétně týká 17 velkých online platforem, jako jsou TikTok nebo Youtube.

 

Jan Schneider: Společnost nedůvěry

 

Plány v šuplíku po celá léta

 

Evropská komise měla takové cenzurní plány již na konci roku 2020. EU se zaměřuje na zpravodajský portál Twitter Elona Muska. Po převzetí platformy miliardář oznámil, že umožní větší svobodu projevu.

 

Hrozby Google

 

Co si obr mezi online platformami myslí Google o svobodě projevu, je jasně patrné z oznámení, že v budoucnu budou všechna bezplatná a nezávislá média odstraněna z výsledků vyhledávání. Toto rozhodnutí vychází ze spolupráce s OSN, WHO a dalšími nevládními organizacemi s cílem vytvořit nový cenzurní nástroj.

 

 

Kdo ovlivňuje Google

 

To vysvětlil šéf zpravodajské laboratoře Google Latoya Drake a dodal, že karta Google News je „týmem v rámci iniciativy Google News Initiative, který spolupracuje s novináři v boji proti dezinformacím“. Jedním z důsledků rozhovorů mezi společností Google a WHO je rozšíření Pokynů Google pro lékařské „dezinformace“. Tato nová pravidla byla stanovena hlavně WHO.

 

(rp,prvnizpravy.cz,auf1,foto:arch.)