Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žádný další tranzit nebude

5. 11. 2021

Žádný další tranzit nebude

5. 11. 2021 Janinna  

Gazprom nenakoupil další objemy tranzitu plynu do Evropy přes Ukrajinu a Polsko. Zbývá jen to, co je k dispozici podle stávajících smluv pro tranzit přes ukrajinskou GTS a plynovod Jamal-Evropa.

Ruský plynárenský monopol Gazprom odmítl od ledna do září 2022 rezervovat další kapacitu pro dodávky plynu do Evropy přes Polsko a Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruský monopol se podle deníku takto rozhodl s ohledem na ukrajinský systém přepravy plynu a plynovod Jamal-Evropa. Další dodávky na těchto trasách by mohly snížit cenu plynu na evropském trhu, uvedla tisková agentura. Současné kroky Gazpromu říkají, že ruská společnost neplánuje dodávat plyn do Evropy nad rámec svých smluvních závazků, alespoň po těchto dvou trasách, podotýká Reuters.

Podle Dmitrije Marinčenka, vrchního ředitele agentury Fitch, Gazprom s největší pravděpodobností sází na spuštění plynovodu „Nord Stream 2“ v blízké budoucnosti a „nechce přebírat další závazky“.

https://inshe.tv/economics/2021-11-03/640684/ 

PS. 

Mezitím se chce Moldavsko dohodnout s Gazpromem na restrukturalizaci dluhu (Moldavsko ho oficiálně uznalo před pár dny), pokud nebude mít peníze na jeho splacení.
https://rusnext.ru/news/1635916778299119

Celkový dluh Moldavska vůči Gazpromu je 7,5 miliardy dolarů, z toho přibližně 6,8 miliardy je dluh za dodávky plynu do Podněstří (Kišiněv ho odmítá zaplatit) a dalších 700 milionů je dluh přímo samotného Moldavska. Jak řekl ministr infrastruktury, podle dohody s Gazpromem musí Moldavsko tyto peníze vrátit do 5 let po auditu.

 

pokec24.cz