Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začne soud v případu korupce B. Netanjahua

5. 12. 2023

Začne soud v případu korupce B. Netanjahua

5.12.2023 10:05

Soud v Jeruzalémě naplánoval na pondělí zahájení procesu, ve kterém izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí několika obviněním z korupce. Netanjahu byl obviněn z podvodu, úplatkářství a porušení důvěry ve třech případech, které začaly v roce 2019. Informuje o tom portál aljazeer.com.

V jedné z kauz byli premiér a jeho manželka Sarah obviněni z přijímání darů, včetně šampaňského a cigaret, od   hollywoodského producenta Arnona Milchana a australského miliardáře Jamese Packera výměnou za politické laskavosti. Netanjahuovi hrozí až 10 let vězení a možná pokuta za obvinění z úplatkářství. Za podvod a porušení důvěry mu  hrozí až tři roky vězení.

Netanjahu  jakékoli pochybení popřel. Tvrdí, že se stal obětí politicky organizovaného „honu na čarodějnice“ ze strany rivalů a médií, aby ho sesadili z úřadu.

Soud začal v květnu 2020 a byl opakovaně odkládán kvůli procesním sporům a pandemii Covid-19. Netanjahu byl kritizován za používání právních mezer k dalšímu zdržování řízení. To přililo olej do ohně protestů odpůrců reformy soudního systému prosazované Netanjahuovou vládní koalicí.

Opozice mu vyčítala, že se o případ zajímá a chce vytvořit nástroje pro manipulaci se soudnictvím, přestože se projekt reformy týkal kompetencí a postavení Nejvyššího soudu.   Netanjahu tomuto tlaku odolal a prohlásil, že jeho cílem je obnovit správnou rovnováhu mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní.

Jan Urbach

vasevec.cz