Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začíná odpočítávání konce nynější pětikoalice, míní Hašek

27. 11. 2023

Začíná odpočítávání konce nynější pětikoalice, míní Hašek

 

Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se ve svém komentáři rozepsal o dnešních odborových protestech, které podle něj budou zřejmě jedny z největších v České republice za poslední roky.

Michal Hašek, advokát

27. listopadu 2023 - 06:30

 

„Nejsou zbytečné, jak je komentují někteří představitelé vlády, kteří nechápou jejich důvod. Tím je katastrofální vládnutí nynější Pětikoalice. Totální ignorace hlasu opozice, partnerů v sociálním dialogu, občanů jako takových. Vláda si až do zítřka bude žít ve své bublině, sebejistě vysílat “jasné signály”, válcovat vše svými 108 hlasy ve Sněmovně a také svojí nynější senátní většinou a bude kryta z Hradu prezidentem, který zatím nerozumí ani politice, ani podstatě výkonu své funkce, ale fakticky vždy podržel současnou vládní politiku, ačkoliv ji mohl korigovat prezidentským vetem ve prospěch občanů naší země. Zítřek to změní. Proti vládní politice se neozve jen několik opozičních politiků u parlamentního pultíku nebo nějaké údajně “antisystémové” rozuměj protivládní médium s nálepkou dezinformátora," píše ve svém komentáři Hašek a zdůrazňuje, že dnes zvednou hlas desítky, možná stovky tisíc naštvaných občanů České republiky.

 

„Žádní “dezoláti” nebo “proruští švábové”, jak až dodnes byli vládní politici zvyklí urážet a nálepkovat občany s názory, které neadorovaly a nepřijímaly vládní politiku. Tuto nálepku pak odezírala vládním papalášům z úst i mnohá mainstreamová média a podílela se tak na vytváření kultu jediné správné “pravdy”, tedy jediné správné domácí a zahraniční politiky pod taktovkou pětikoalice," pokračuje Hašek s tím, že podle něj dnes začne odpočítávání konce nynější pětikoalice.

 

Hašek vychází z toho, že vládní většina sice formálně s odboráři jednala, ale bez jakéhokoliv reálného výsledku ohledně naplnění požadavků dnešních demonstrantů. A to nejen ve školství či zdravotnictví.

 

 

 

„A minidrama s hladovkou signatářů Charty 77 před Úřadem vlády kvůli pensím disidentů tomu dává korunu. Vláda vyšla dvěma hladovkářům vstříc, zrušila svoje usnesení a chystá legislativu, která vychází z jejich požadavků," pokračuje Hašek a pokládá si otázku, zda-li se zachová kabinet stejně i po dnešku k požadavkům statisíců občanů.

 

„Bude revokovat svá dosavadní rozhodnutí směrem ke školství a zdravotnictví, resp.jejich financování? A co energetika? Zrevokuje vláda svoje rozhodnutí ovlivňující cenu energií od 1.ledna 2024 pro občany i pro průmysl? A co vládní “úsporný balíček” porušující v daňové oblasti snad všechny podstatné sliby koaličních stran i jejich představitelů veřejnosti před volbami 2021, ale i po nich ? Jsem si téměř jist, že nic z toho Fialův kabinet neudělá. Napětí ve společnosti bude dále eskalovat," napsal dále Hašek s tím, že dnešek se vláda pokusí vysedět a vymlčet, pokud rovnou nebude odbory a účastníky stávky nálepkovat či jinak dehonestovat.

 

Psali jsme:

Český slavík 2023 - vrchol arogance a morální bídy

 

Je také toho názoru, že ode dneška bude pro vládu ještě více platit “díky za každé nové ráno”.

 

„Bohužel pro ni, pro nás i pro naši zemi. Čekat však ještě 2 roky na změnu bude zoufalé, nákladné a zničující. Milion lidí už je pod hranicí chudoby, další 2 miliony těsně nad ní. Přes 1 milion lidí je ohrožen možnou ztrátou bydlení a do exekucí budou padat další a další lidé k nynějším už 660 tisícům. Řešení musí být rychlejší, avšak musí být demokratické a ústavní. Takovým řešením jsou pouze nové volby," pokračuje Hašek a dodává, že ty by se po dnešku podle očekávané reakce Pětikoalice měly stát jasným a nejvyšším požadavkem nás občanů České republiky pro příští týdny a měsíce.

 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)