Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za Janem Hříbkem

8. 12. 2021

Za Janem Hříbkem

 

Čas se neúprosně naplnil a z řady sdružení Linie práva, bránícího republiku proti protektorátním restitucím, po Ing. Fejfarovi (kauza Choltice - Thun-Hohenstein) a Josefu Kunetkovi (kauza Turnov-Walderode) Hospodin povolal k sobě našeho přítele legionáře Jana Hříbka. Jan Hříbek byl vnuk kapitána čs. legií na Rusi, který bojoval na magistrále a držel vojenskou posádku legií v čínském Charbinu. Číňané postavili kpt. Hříbkovi pomník a Jan Hříbek byl jediným českým delegátem republiky při jeho odhalení. Byl přijat čínským guvernérem a konsulem a pietní akt odhalení provázela delegace funkcionářů čínské samosprávy a vlády.

Jan Hříbek proslul jako vítěz restituční kauzy Möse v Praze, kdy zachránil pro republiku domy, které za protektorátu obsadil zmíněný německý nacista. Zabýval se i dalšími kauzami a neváhal své úsilí věnovat i kolegům pracujícím i v dalších případech. Významně přispěl k bádání o dokumentaci protektorátních nacistů a kolaborantů v německém Bundesarchivu v čase, kdy tomu orgány republiky nevěnovaly náležitou pozornost.

Za svou záslužnou práci jej Český svaz bojovníků za svobodu vyznamenal záslužnou medailí. Rovněž Ministerstvo vnitra České republiky nedávno ocenilo Jana Hříbka  dekretem za rozkrývání okolností kauzy Salm spolu s autorem této vzpomínky.

Jan Hříbek byl dlouholetý občan Prahy, ale do důchodu odešel na památkový statek v Táboře-Lomu, který pilně zveleboval. Zákeřná nemoc jej však upoutala na lože a znemožnila mu dokončit novou započatou práci na další kauze.

Přesto Jan Hříbek zůstane zapsán zlatým písmem v řadách obránců republiky. My, kteří jsme ho léta znali, nezapomeneme. Odešel do legionářského nebe a odtud patří na vše, co se odehrává v jeho milované republice.

Čest jeho památce.

 

Foto: Poslední fotografie Jana Hříbka při ocenění na  MV ČR. Jan Hříbek druhý zprava

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno II