Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za co se též bojuje na Ukrajině…

6. 8. 2022

Za co se též bojuje na Ukrajině…

Marek Řezanka 

Kabinet Petra Fialy by si měl uvědomit jednu věc: Své politické bytí či nebytí jednostranně a jednoznačně spojil s vojenským vítězstvím ukrajinského režimu. Na jeho podporu výrazně zadlužil Českou republiku – a kvůli jeho podpoře zcela abstrahoval od řešení vysoké inflace, skokového nárůstu záloh na energie či od problematiky potravinové nesoběstačnosti.

 Kvůli válce na Ukrajině pak tento kabinet sáhl k bezprecedentním krokům v likvidaci práva na beztrestnost veřejně sdíleného názoru.

 Připomeňme si několik zásadních výroků ministra zahraničních věcí, Bakaláře (Jana Lipavského):

Rusko je agresor, a my bychom neměli brát ohled na nějaké jeho ponížení nebo neponížení. Macron problematice asi moc nerozumí, Putinovi je jedno, jak je Rusko vnímáno na Západě."

Bavili jsme se o naší další podpoře. Až Ukrajina vyhraje tuto válku nad Ruskem, musíme jí pomoci s rekonstrukcí země. 

„…Utvrdilo mě to v tom, že Ukrajině musíme pomáhat a Rusko musí tuto válku prohrát.

 „V roce 2014 Ukrajinci jasně ukázali, že chtějí patřit do Evropy. To je potřeba mít stvrzeno nejen deklaratorně, ale i fakticky.

Z výše vyřčeného vyplývá jedno: Fialova vláda je připravena na jediný scénář: Že Rusko na Ukrajině prohraje. Vzhledem k reálným faktům (o 180 stupňů odlišných od vidění České televize) je možné očekávat totální prohru ukrajinského režimu v řádu maximálně dvou měsíců, spíše pak desítek dnů. Většina území Doněcké i Luhanské republiky se dostala pod kontrolu Ruska, a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v tomto ohledu nastat jakýkoli zvrat.

 G. Murphy Donovan, plukovník amerického letectva, počítá s jistou porážkou ukrajinského režimu, a to za předpokladu, že padne Oděsa.

 Bakalářova věta, že „Ukrajinci v roce 2014 ukázali, že chtějí patřit do Evropy“, je vyloženě ostudná. V roce 2014 totiž došlo ke krvavému Majdanu, k puči, kdy se k moci dostaly nedemokratické síly a kdy tyto síly rozpoutaly vleklou nekončící občanskou válku s vlastní populací. Navíc dne 2. 5. 2014 nastal masakr několika desítek lidí v Oděse, kteří byli upáleni nacisty. To jsou pro Bakaláře „evropské hodnoty“?

 Jestliže se Zelenského režim zhroutí, měl by logicky padnout i ten Fialův. Jsou to spojené nádoby. Jen téměř pět miliard korun vyvezl Fialův kabinet na Ukrajinu v podobě zbraní, které tam byly nejspíš z velké části zničeny. Vyhozené peníze k ničemu – jen to stálo řadu vojáků život. A pro co vlastně? Pro mnohem silnější Rusko, než kdy bylo dříve?

 Vláda Petra Fialy by za svého Bakaláře měla konečně převzít plnou zodpovědnost. Jestliže nedojde na vítězství Zelenského a českou obnovu dnes ukrajinského území, které s největší pravděpodobností bude kontrolovat Rusko, je to jednoduše fiasko stávající české „diplomacie“. Fiasko, na něž musí navazovat logické následky.

 Podzim bude zřejmě mimořádně horký. Už jen proto, že většině našich občanů již plně dochází, co pro ně může znamenat kombinace tuhé zimy a podobně tuhého Fialova režimu.