Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za 701 mrtvých po bombardování Prahy mohl namyšlený plukovník

14. 2. 2020

Za 701 mrtvých po bombardování Prahy mohl namyšlený plukovník

 

Se slovy: „Neučte mě znát mapu," seřval americký plukovník navigátora, který jej upozornil na to, že letecký svaz s tunami bomb umístěných ve strojích, jemuž plukovník velel, není nad Drážďany, ale nad Prahou.

Na téhle mapě viděli televizní diváci zasažená místa spojeneckými bombami

14. února 2020 - 08:16

 

Namyšlený idiot pak zavelel k útoku a v ruinách 183 domů zemřelo v Praze 14.2.1945 celkem 701 civilistů.

 

Bombardéry, které startovaly ze základny v anglickém Nuthampsteadu, svrhly během tehdejší středy 14. února 1945 přes padesát tun bomb na obydlené části Prahy. Spojenecká letadla položila koberec směrem od Radlic až téměř po žižkovské nákladové nádraží, ale bombardování podle Wikipedie zasáhlo Radlice, Vyšehrad, Zlíchov, Karlovo náměstí, Nusle, Vinohrady, Vršovice a Pankrác. Celkem 701 lidí bylo zabito a 1184 zraněno. Zničeno bylo 183 domů či historických objektů a dalších zhruba dvě stě bylo poškozeno Nejhůře dopadly Emauzský klášter, Faustův dům, Vinohradská synagoga, sochy na Palackého mostě. Bez přístřeší zůstalo 11 000 Pražanů. Oběti tvořili téměř výhradně civilisté.  Nálet nezničil žádnou z továren, které by mohli využít okupanti.

 

Výročí 75 let od bombardování Prahy se věnovala 14. února 2020 ve svém zpravodajství podrobně i Česká televize, která připomenula  na názorné mapě i místa, která byla nejvíce zasažena bombami. Jinak k   seřvání navigátora, který tehdy 14. února 1945 velícího plukovníka  upozonil, že letecký svaz není nad Drážďany, ale nad Prahou a na následnou větu „Neučte mě znát mapu," došlo podle  rozhovoru s Jiřím  Rajlichem z Vojenského historického ústavu pro ČT24, těsně před nařízeným útokem.

 

(ps, ČT24, Prvnizpravy.cz, foto: z obrazovky ČT24)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář