Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z. Brzezinski – Velká šachovnice 5

6. 4. 2024

Z. Brzezinski – Velká šachovnice 5

 „Takto decentralizované Rusko by na druhé straně nemělo mít sklon podléhat imperiální mobilizaci. Volný svazek – složený z evropského Ruska, sibiřské republiky a republiky Dálného východu - … Každá z jeho tří složek by měla být schopna povzbudit svůj vlastní tvůrčí potenciál, jejž po staletí dusil byrokratický moloch Moskvy.“ (c.d., str. 204)

 

Takže jedním z konečných cílů je rozdělení Ruska na vícero „samostatných států“, které by byly v područí Západu, především USA. Mapy „rozděleného“ Ruska kolují již nějaký čas na internetu. Autoři těchto „geopolitických her“ ve své fantazii konstruují i více než  tři desítky nástupnických států Ruské federace.

 

Rusko, jak můžeme vyvodit z celé knihy Z. Brzezinského „Velká šachovnice“, může se nechat rozparcelovat nebo tomu vzdorovat. Rusko si vybralo alternativu ještě složitější. Jde mu nyní o to, aby dosavadní unitární organizace světa byla nahrazena multilaterální, v níž by významnou úlohu hrály i státy BRISC+. Konflikt uvedených představ Západu a BRISC+ právě probíhá na Ukrajině. Dalším ohniskem svárů mezi uvedenými subjekty je Tchaj-wan a Palestina.

Jsme jednoznačně pro mírové řešení a vyřešení všech konfliktů.

 

Připravil Dr. O. Tuleškov