Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z projevů Václava Havla a současná realita

16. 7. 2020

Z projevů Václava Havla a současná realita

Listopad 1989 – Letenská pláň:

Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte.

V prosinci 1989 před volbou prezidenta:

Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků… Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím.

***

Že žijeme v kapitalismu a nadto neoliberálním, nelze popírat. To je realita. Že u nás v republice existuje nezaměstnanost, je též realitou, nikoliv pouhým strašením komunistů.

Práce rapidně ubývá, hledá se těžko. Jsou ale tři obory, které nabírají

„Podle dat, která společnost LMC ve středu zveřejnila, se počet uchazečů, kteří hledají zaměstnání, zvýšil na portálu Jobs.cz o zhruba 25 procent meziročně. Samotných reakcí na práci je pak o 48 procent více než minulý rok. Nabídka práce přitom klesla v červnu o téměř 43 procent, v dubnu dokonce o 60 procent. Zvyšují se také počty reakcí na jednu obsazovanou pozici až čtyřnásobně. To znamená, že na trhu práce je vyšší konkurence.“ Z článku vyvěšeném na seznamzpravy.cz  dne 16.7.2020.

Na témže webu již v červnu varovali zaměstnance tímto způsobem: „Své práce se držte. Nejhorší časy pro zaměstnance teprve přijdou.“

Mýlil se V. Havel ve svém vidění budoucnosti? Nebo vše bylo jinak?

J. Skalský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář